.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, January 29, 2010

0 Malaysia bermain di piala dunia? Mari cadangkan ganjaran RM1j untuk setiap pemain jika berjaya layak ke piala dunia, mungkin ianya lebih cepat dicapai

Sumber: UM:

Impian ke Piala Dunia masih jauh

KUALA LUMPUR - Malaysia perlu bermula dari tangga terbawah sebelum boleh memasang impian untuk layak ke kejohanan bola sepak Piala Dunia, kata Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Seri Redzuan Sheikh Ahmad.

Beliau berkata, sememangnya menjadi matlamat FAM untuk membawa pasukan kebangsaan ke Piala Dunia, tetapi ia masih terlalu jauh untuk dicapai buat masa ini.

''Memang itu matlamat kita (beraksi pada Piala Dunia), tetapi matlamat tersebut terlampau tinggi buat masa sekarang.

''Semua negara yang main bola sepak, memang bercita-cita untuk bermain di peringkat Piala Dunia, dan kita pun bercita-cita demikian, bagaimanapun, kita mesti bermula daripada anak tangga yang bawah sekali,'' katanya.

Beliau berkata pada majlis pelancaran Siri Jelajah Trofi Piala Dunia di sini, semalam.

Turut hadir pada pada majlis tersebut ialah Pesuruhanjaya Tinggi Afrika Selatan ke Malaysia, Sisa Ngombane, Pengurus Am Rantau Malaysia, Singapura dan Brunei The Coca-Cola Company, Antonio Del Rosario dan jurucakap FIFA bagi jelajah itu, Lingling Liu.

Menurut Redzuan, sebelum melayakkan diri ke Piala Dunia, pasukan kebangsaan, perlu terlebih dahulu berusaha dari satu peringkat ke satu peringkat.

Jelasnya, ia bermula pada Sukan SEA, kemudiannya, skuad negara perlu pula melepasi Sukan Asia, Sukan Olimpik dan seterusnya Piala Dunia.

''Kita mesti ukur kemampuan kita setakat mana ketika ini, kita masih jauh lagi untuk bermain di peringkat Piala Dunia,'' ujarnya.

Mengulas mengenai jelajah Trofi Piala Dunia, beliau memberitahu, bola sepak adalah sukan nombor satu negara ini, dan sudah tentu siri jelajah tersebut akan mewujudkan rasa teruja di kalangan peminat sukan itu di negara ini.

Kuala Lumpur menjadi bandar raya Asia kelima menerima kedatangan trofi tersebut yang tiba di negara ini, kelmarin.

Siri jelajah yang dibawakan khas oleh syarikat minuman terkenal, Coca Cola dengan kerjasama FIFA, adalah sebahagian promosi Kejohanan Piala Dunia di Afrika Selatan, mulai Jun hingga Julai ini.

Peminat berpeluang menatap trofi itu dari dekat apabila ia dipamerkan di Pusat Pameran Mid Valley di sini, hari ini.

Peminat juga boleh bergambar bersama trofi bola sepak tersebut, selain menikmati ekstravaganza bola sepak menerusi tayangan filem tiga dimensi (3D).

0 Tranformasi! Tranformasi! Tranformasi! Mari bersemangat besar dan berwawasan besar seiringan hasrat pemerintah

Sumber: BH:

Tekad Najib (PM)

Oleh Norfatimah Ahmad, Hussain Said, Nazura Ngah
bhnews@bharian.com.my

Mentransformasi kerajaan dan tingkat kualiti kehidupan
Reda dinilai dan diadili rakyat
Tak akan henti buat perubahan
Mesti sentiasa di hadapan

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak, semalam melancarkan Pelan Hala Tuju Program Transformasi Kerajaan (GTP) dengan tekad untuk terus melakukan perubahan melalui pelaksanaan enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) sehingga rakyat mengalami sendiri penambahbaikan dalam kehidupan mereka.

Perdana Menteri berkata, kerajaan akan memberikan keutamaan kepada rakyat, tanpa lari daripada prinsip kebertanggungjawaban dan sedia dinilai oleh mereka ke arah memperbaiki sistem penyampaian perkhidmatan awam.

"Kerajaan tidak akan berhenti sehingga rakyat boleh melihat, menyentuh dan mengalami penambahbaikan kehidupan mereka. Insya- Allah, dengan komitmen semua pihak dan dengan izin Allah, kita akan berjaya.

"Selaras dasar 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan, kerajaan sedar risiko yang bakal dihadapi jika gagal memenuhi janji kepada rakyat. Bagaimanapun, sebagai kerajaan yang bertanggungjawab, ia reda dinilai oleh rakyat. Inilah komitmen ikhlas kita kepada rakyat," katanya.

Majlis itu dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kedua-dua bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi, menteri Kabinet serta pegawai kerajaan.

Pelan Hala Tuju GTP itu didokumenkan dalam bentuk buku 261 halaman, 37 halaman dan 20halaman, selain dalam bentuk cakera padat untuk tatapan dan penilaian rakyat.

Najib berkata, ketelusan kerajaan terbukti dengan kesediaan mendedahkan Laporan Tahunan Pelan Hala Tuju GTP yang boleh dilihat sendiri rakyat bagi menilai prestasi pentadbiran kerajaan.

Perdana Menteri berkata pelaksanaan GTP dan NKRA adalah metadologi baru diperkenalkan kerajaan seiring pertukaran persekitaran.

Bagaimanapun, ia tidak bermakna kerajaan hari ini adalah kerajaan baru, sebaliknya program itu dirangka bagi memastikan kerajaan mampu mencapai matlamat nasional, sama ada yang baru atau yang diperkenalkan sebelum ini, termasuk Wawasan 2020 dan misi membasmi kemiskinan.

Beliau berkata pada tahun awal kemerdekaan, rakyat menyaksikan langkah berani, kreatif dan inovatif kerajaan sehingga berjaya mencapai kemajuan sosio ekonomi yang membanggakan.

"Namun, bagi memastikan kejayaan berterusan, kita harus perlu berada di depan kelok perubahan dan pembangunan. Jika berjaya dengan pelan ini, bermakna Malaysia sudah melakukan perubahan besar dan sekali lagi kita berada di hadapan kelok perubahan," katanya.

Najib berkata, bagi memastikan semua pendekatan dalam transformasi kerajaan itu dapat direalisasikan sepenuhnya, kerjasama semua pihak, khususnya penjawat awam adalah prasyarat utama.

"Saya beri jaminan, daripada Ketua Setiausaha Negara (Tan Sri Sidek Hassan) sehingga bawah, semuanya komited kepada program transformasi ini," katanya.

"Buktinya apabila saya atau menteri turun ke makmal (NKRA), pegawai kerajaan yang bertugas menunjukkan semangat luar biasa. Ada yang beri penerangan panjang lebar, tak henti-henti dan ada yang kata mereka bermesyuarat hingga jam 5 pagi. Ini sesuatu yang tidak pernah dilakukan sebelum ini," katanya sambil disambut tepukan gemuruh hadirin.

0 Berapakah pendapatan tahunan anda pada tahun 2020? Mari gandakan 100% atau 1000%?

Sumber: UM:

Pendapatan per kapita perlu cecah RM52,347

KUALA TERENGGANU 28 Jan. - Malaysia perlu meningkatkan sekali ganda pendapatan per kapita negara daripada RM26,415 pada 2008 kepada RM52,347 pada 2020, bagi mencapai status negara maju sejajar Wawasan 2020.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (gambar) berkata, tahap minimum bagi mencapai status itu berdasarkan definisi Bank Dunia adalah RM50,556.

Justeru, katanya, ekonomi negara perlu berkembang dengan purata sekurang-kurangnya 5.4 peratus bagi tempoh 2011- 2020.

Beliau melahirkan keyakinannya, Malaysia mampu mencapai tahap pendapatan per kapita berkenaan berdasarkan rekod yang telah dicapai.

''Berdasarkan rekod pertumbuhan negara sejak merdeka, ekonomi Malaysia berkembang melebihi enam peratus setahun.

''Pengalaman lalu juga menunjukkan kita berupaya menggandakan pendapatan per kapita dalam tempoh enam tahun iaitu daripada AS$3,843 pada 2002 kepada AS$7,734 pada 2008," ujarnya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Dialog Rancangan Malaysia Ke-10 dengan Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Nor Mohamed berkata, walaupun negara turut mengalami kesan kegawatan ekonomi global sehingga menyebabkan pertumbuhan negara menguncup pada suku pertama hingga suku ketiga 2009, suku keempat tahun lalu menunjukkan pertumbuhan positif.

''Ini menambah keyakinan kita selain beberapa kejayaan lepas yang dicapai oleh negara seperti transformasi ekonomi berdasarkan pertanian kepada pembuatan dan perkhidmatan berdasarkan modal sendiri.

''Malaysia juga berjaya mencapai kategori negara berpendapatan pertengahan tinggi berbanding negara-negara lain yang mencapai kemerdekaan pada tempoh yang sama," ujarnya.

Beliau berkata, bagi mencapai pendapatan ekonomi tinggi, negara perlu menumpukan pada aktiviti nilai tambah tinggi termasuk galakan pelaburan yang mempunyai teknologi tinggi dengan tumpuan khusus terhadap sektor yang mampu berkembang, berinovasi dan kreatif.