.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, August 24, 2010

0 Jika anda lahir hari ini, warganegara mana anda pilih? Malaysia pilihan ke-37 dunia

Malaysia di kedudukan ke-37 senarai 'Negara Terbaik Dunia' Newsweek


2010/08/23
KUALA LUMPUR: Malaysia berada di kedudukan ke-37 dalam senarai "Negara Terbaik Dunia" majalah Newsweek dari segi penyediaan ekonomi, politik, pendidikan, kesihatan dan kualiti kehidupan.

Di kalangan jiran, Singapura di kedudukan ke-20, Thailand (58), Filipina (63) dan Indonesia (73). Dalam senarai membabitkan 100 negara itu, Finland di kedudukan pertama, diikuti Switzerland dan Sweden. Dalam keluaran khas pertama "Negara-negara Terbaik" Newsweek, mereka diminta menjawab satu soalan sederhana tetapi agak kompleks - jika anda dilahirkan hari ini, negara mana yang akan menyediakan anda peluang terbaik untuk menjalani kehidupan yang sihat, selamat, makmur, dan bergerak maju.

Bagi tinjauan khas ini, Newsweek memilih lima kategori kesejahteraan negara - pendidikan, kesihatan, kualiti kehidupan, daya saing ekonomi, dan persekitaran politik.

Majalah itu juga menyenaraikan Malaysia sebagai lapan terbaik dalam kategori pendidikan di kalangan negara berpendapatan sederhana atas.

Tiga negara teratas dalam kategori itu ialah Kazakhstan, Poland dan Cuba. - BERNAMA


Artikel berkaitan:

Minda Pengarang: Malaysia antara negara terbaik dunia diraih hasil kesepakatan rakyat


2010/08/25

PEMILIHAN Malaysia oleh majalah antarabangsa, Newsweek untuk menduduki tangga ke-37 dalam senarai Negara Terbaik Dunia dan ketiga di rantau Asia sebagai negara pilihan yang mampu menyediakan tempat untuk hidup lebih selesa dan sihat, selamat, sejahtera serta maju adalah satu pengiktirafan tinggi ke atas kemampuan pentadbiran negara di bawah kepemimpinan Datuk Seri Najib Razak. Kejayaan ini bertambah manis apabila Newsweek keluaran 23 hingga 30 Ogos itu turut menyenaraikan Malaysia pada kedudukan kelapan daripada 10 negara pendapatan sederhana tinggi dalam bidang pendidikan. Sebagai negara yang menetapkan sasaran mencapai status berpendapatan tinggi dan maju menjelang 2020, pemilihan Malaysia daripada 100 negara untuk menduduki tempat ke-37 di bawah Jepun yang menduduki tempat kesembilan dan Singapura (20), tetapi di atas Thailand (58), Filipina (63) dan Indonesia (73), bukan dapat dicapai dengan mudah dan singkat.

Ini diakui Newsweek pencapaian itu berdasarkan lima kategori kesejahteraan negara iaitu pendidikan, kesihatan, kualiti kehidupan, daya saing ekonomi dan persekitaran politik. Usaha menilai tahap negara terbaik dilakukan beberapa bulan dan mendapat bantuan lembaga penasihat termasuk pemenang anugerah Nobel, Prof Joseph E Stiglits dari Universiti Columbia. Perlu diingat, pemilihan ini menggambarkan keadaan negara pada 2008 serta 2009 dan bukan saja berkisar kepada latar belakang sejarah atau jangkaan masa depan negara. Berdasarkan perkembangan semasa, Malaysia boleh memperbaharui kedudukan ini berikutan pembentangan pelan pembangunan lima tahun negara dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) oleh Perdana Menteri bagi tempoh 2011-2015 di Dewan Rakyat, baru-baru ini yang menumpukan pelbagai usaha mencapai status negara maju pada 2020. Dengan berbekalkan peruntukan RM230 bilion di bawah RMKe-10, kerajaan menumpukan usaha kepada pelaksanaan transformasi jentera pentadbiran awam, mewujudkan suasana kondusif bagi menggerakkan pertumbuhan ekonomi, memacu ke arah pembangunan sosioekonomi secara inklusif, pembangunan modal insan bertaraf dunia, serta membina kehidupan rakyat berkualiti. Kita yakin matlamat menjadi negara maju dan berpendapatan tinggi dapat dicapai pada 2020 dengan dukungan gagasan 1Malaysia, Program Transformasi Kerajaan (GTP) serta Model Baru Ekonomi (MBE) kerana semua ini menyediakan pentas bagi transformasi struktur utama yang diperlukan itu. Untuk melihat Malaysia terus mencatatkan pelbagai kejayaan dan mendapat pengiktirafan pada masa depan, kita perlu memastikan negara dapat terus bersaing pada peringkat serantau dan global, termasuk soal menarik pelaburan, memacu inovasi dan produktiviti. Perlu diakui teras bagi mana-mana ekonomi yang produktif terletak pada tenaga kerja yang berdaya saing, kreatif dan inovatif di peringkat global. Sesungguhnya kejayaan Malaysia ini hasil kerjasama menyeluruh dan kesepakatan pelbagai lapisan masyarakat dalam melaksanakan dasar ekonomi dan kewangan, di samping kestabilan iklim politik dan keyakinan pelabur asing. Kita berbangga dengan kemampuan negara menduduki senarai ke-37 Negara Terbaik Dunia mengatasi beberapa negara jiran di Asia dan benua lain kerana ia menunjukkan kita mempunyai dasar ekonomi yang menjurus kepada pertumbuhan dan ketangkasan tanpa mengorbankan keadilan dan kesaksamaan semua kaum yang ada di negara ini.

0 comments: