.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, August 27, 2010

0 Jika anda ada RM1j, 500K mahu masuk ASB. Hitung pengiraan dividennya

Wang itu milik saya – Sosilawati

Oleh NOOR AZMAH IBRAHIM
pengarang@utusan.com.my

SHAH ALAM 26 Ogos – Usahawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya memberitahu Mahkamah Tinggi Syariah di sini, hari ini bahawa wang RM1.38 juta yang digunakan untuk membayar hutang rumah serta dilaburkan dalam tiga akaun atas nama bekas suaminya, Nash adalah hasil titik peluhnya sendiri.

Beliau yang memberi keterangan secara bertulis bagi kes tuntutan ke atas wang RM1.38 juta yang diberikan kepada penyanyi itu mendakwa, sebanyak RM500,000 dikeluarkan daripada akaun peribadinya melalui dua keping cek Bank Bumiputera Commerce Berhad.

Daripada jumlah itu, kata Sosilawati, sebanyak RM400,000 dilaburkan ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW 2020) atas nama Nash.

Beliau juga mendakwa mengeluarkan duit syarikat miliknya, Nouvelle Beauty Centre Sdn. Bhd. untuk melabur atas nama Nash di Public Mutual Berhad melalui sekeping cek bernilai RM500,000.

‘‘Keseluruhan wang pokok saham-saham diperoleh oleh saya sebelum perkahwinan saya dengan defendan (Nash) dan dilaburkan dalam tempoh perkahwinan kami.

‘‘Sementara tanah dan rumah asalnya dibeli oleh defendan sebelum perkahwinan kami dan saya telah menjelaskan hutang pinjaman rumah sebanyak RM480,000 dalam tempoh perkahwinan kami,’’ katanya.

Menurut Sosilawati, semua sijil saham berada dalam pegangan defendan dan dia tidak tahu tentang status terkini saham-saham tersebut.

Beliau juga telah mendapat perintah injunksi daripada Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada 26 September 2007 bagi membekukan wang dan aset tersebut.

Bagaimanapun, jelas Sosilawati, pihak bank telah memaklumkan bahawa Nash telah mengeluarkan RM200,000 daripada kedua-dua akaun saham amanah dua hari sebelum perintah injunksi diperoleh.

Sosilawati yang merupakan pengarah urusan dan pengasas syarikat produk kecantikan itu juga mendakwa bekas suaminya tidak memiliki saham mahupun memberi sebarang sumbangan dalam syarikatnya.

Sehubungan itu, Sosilawati yakin beliau mempunyai hak ke atas harta-harta tersebut walaupun namanya tidak didaftarkan sebagai pemilik bersama.

‘‘Tiada sebarang perjanjian dibuat antara saya dengan defendan kerana semuanya diuruskan atas dasar kepercayaan serta kasih sayang di antara suami isteri pada ketika itu.

‘‘Saya tidak menyangka bahawa defendan telah enggan mengembalikan harta-harta milik saya apabila berlaku perceraian antara kami,’’ katanya lagi.

Sementara itu, peguam syarie yang mewakili Sosilawati, Datuk Mohd. Zaidi Mohd. Zain pada prosiding hari ini turut memaklumkan pihaknya berhasrat untuk memfailkan afidavit keterangan tambahan.

Hakim syarie, Mohammad Adib Husain membenarkan permohonan itu dan perbicaraan akan disambung pada 2 dan 3 Februari tahun depan.

Nash yang turut hadir di mahkamah hari ini diwakili peguam syarie, Amli Embong.

Nash atau nama sebenarnya Jamaludin Elias, 50, berkahwin dengan Sosilawati, 47, pada 16 November 2006 sebelum bercerai di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur pada 26 Mei 2009.

Sosilawati kemudiannya memfailkan tuntutan agar wang pemberian sebanyak RM1.38 juta dikembalikan kepadanya manakala dua pertiga daripada keuntungan, bonus dan dividen daripada saham-saham turut diberikan kepadanya.

0 comments: