.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Thursday, January 28, 2010

0 Masa yang sesuai untuk kreatif dan inovasi untuk pembangunan negara bangsa dan diri

Sumber: BH:

PM lancar Malaysia Inovatif 2010

Oleh Johari Ibrahim dan Haika Khazi
bhnews@bharian.com.my

Usaha memperkasakan lonjakan ekonomi negara berpaksikan inovasi, kreativiti

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak malam tadi melancarkan Malaysia Inovatif 2010 sebagai titik permulaan kepada usaha melonjakkan ekonomi negara berpaksikan kepada inovasi dan kreativiti dalam sektor awam serta swasta.

Serentak itu, Perdana Menteri mencadangkan setiap individu, kumpulan, kementerian atau agensi kerajaan yang berjaya membawa inovasi diberikan ganjaran lumayan setimpal dengan hasil yang diperoleh.Bagi memperkasakan usaha ke arah penjanaan inovasi dalam perkhidmatan awam, beliau turut mencadangkan supaya setiap kementerian dan agensi kerajaan menubuhkan satu unit inovasi khas yang bertanggungjawab terhadap pelbagai kegiatan dan program inovasi yang dijalankan dari semasa ke semasa.

Katanya, inisiatif itu pula perlu dilaporkan secara berkala kepada Majlis Inovasi Negara.

Bagi sektor swasta pula, katanya, kerajaan berhasrat untuk merangsangkan lagi pertumbuhan firma khususnya yang memiliki komponen Hak Harta Intelek (IP) yang dijanakan oleh anak tempatan.

“Dalam masa yang sama, sistem perolehan kerajaan akan terus memberikan keutamaan kepada keluaran tempatan dalam pembelian produk, perkhidmatan dan sebagainya,” katanya berucap merasmikan Malaysia Inovatif 2010, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini.

Turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Maximus Ongkili dan menteri-menteri Kabinet.

Beliau berkata konsep inovasi dan kreativiti juga bermaksud berani membawa perubahan secara terancang dan bukan hanya ‘terjah’.

Perdana Menteri berkata proses inovasi perlu diarusperdanakan membabitkan semua lapisan masyarakat sehingga ke peringkat akar umbi.

Beliau berkata inovasi bukan saja bertumpu kepada bidang sains tetapi juga turut mencakupi pelbagai disiplin lain termasuk pengurusan saintifik dan kewangan.

“Dalam menghala ke arah model ekonomi baru dan maklumat yang berpaksikan kepada pengetahuan dan inovasi, kita perlu sentiasa ingat bahawa hanya negara yang memiliki perisian intelek dan berteknologi canggih serta terkini dapat berada di barisan hadapan.

“Inovasi bukan lagi milik sesiapa, bukan milik mana-mana negara atau bangsa. Ia boleh dimiliki oleh semua dan jika ia dijadikan amalan budaya dan hidup, ia boleh memperkasakan sesebuah bangsa," katanya yang turut mencadangkan supaya Hari Kualiti Perkhidmatan Awam digantikan dengan Hari Inovasi.

Sementara itu Perdana Menteri berkata, usaha juga perlu dilakukan untuk membangunkan lebih banyak modal intelektual selaras dengan keperluan tenaga mahir negara.

Pada masa ini, katanya nisbah saintis dan jurutera bagi setiap 10,000 pekerja adalah 18 dan ia adalah rendah.

0 comments: