.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, September 28, 2013

0 Liga Malaysia diswastakan macam Liga-J? Ini yang sebaiknya kita mau sejak dulu

Liga-M dapat sentuhan Jepun 2013/09/28 - 07:37:05 AM Syed Riduan Ahmad | smriduan@bh.com.my Cetak Emel Kawan Liga-M dapat sentuhan Jepun FAM kerjasama dengan JFA, Liga-J selia mutu bola sepak negara Kuala Lumpur: Liga Malaysia (Liga-M) yang akan diswastakan bermula 2015 bakal mendapat sentuhan dari negara matahari terbit yang mempunyai liga terbaik di rantau Asia - Liga Jepun (Liga-J). Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang dalam proses menswastakan liga menjelang 2015, akan mengadakan kerjasama dengan Persatuan Bola Jepun (JFA) dan Liga-J bagi memastikan mutu liga dan bola sepak negara berkembang selari dengan gergasi Asia itu. “Sejak dua bulan lalu, dua kali wakil dari Liga-J dan JFA datang ke FAM untuk membincangkan kerjasama yang mampu dibentuk dan hasilnya, satu persetujuan dicapai dan kedua-dua pihak bakal menandatangani memorandum persefahaman (MoU) pada 21 Oktober ini,” kata Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin. Tukar jurulatih, pemain “Sehubungan dengan itu, satu bengkel berkenaan penswastaan liga akan turut diadakan dengan pegawai JFA dan Liga-J akan berkongsi kepakaran mereka.” Bengkel berkenaan akan diadakan di Wisma FAM Kelana Jaya untuk tempoh tiga hari. Menurut Hamidin, selain majlis menandatangani memorandum dan bengkel, dua bekas pemain Liga-J akan turut datang berkongsi pengalaman mereka dengan pemain remaja tempatan. Perisytiharan harta “Kita harap dapat dapat manfaat daripada kerjasama ini,” kata Hamidin pada sidang media selepas mesyuarat Jawatankuasa Pertandingan Tempatan di Wisma FAM semalam. “Jepun tampak begitu komited dalam merealisasikan memorandum ini yang turut membabitkan pertukaran pemain, jurulatih dan siri perlawanan antara kelab tempatan dan Jepun.” Sementara itu, JKPT yang dipengerusikan Datuk Afandi Hamzah dalam mesyuaratnya turut memutuskan beberapa perkara untuk musim 2014 antaranya semua pegawai dan pemain perlu membuat perisytiharan harta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menerusi borang yang disediakan badan induk itu.

0 Jika melayu dan cina bersatu, siapa untung siapa rugi?

Malaysia kuat jika Melayu, Cina bersatu 2013/09/28 - 07:05:14 AM Daripada Mior Kamarul Shahid di New York Cetak Emel Kawan Malaysia kuat jika Melayu, Cina bersatu Najib berucap kepada anggota Dewan Perniagaan Amerika Syarikat dan Majlis Perniagaan AS-ASEAN di New York, kelmarin. Kekayaan negara mampu disebarkan secara adil Datuk Seri Najib Razak yakin Malaysia akan menjadi sebuah negara yang kuat jika orang Melayu dan Cina memupuk hubungan yang akrab. “Jika 67 peratus orang Melayu dan 27 peratus orang Cina bekerjasama, kita akan menjadi sebuah negara yang bersatu dan kukuh,” katanya dalam wawancara Program Hubungan Luar, dihoskan oleh pengacara CNN, Fareed Zakaria yang dipancarkan serentak di sini dan Washington, semalam. Perdana Menteri berkata, walaupun kaum Cina dipujuk supaya menyokong pembangkang atas alasan tertentu, tetapi di luar tempoh pilihan raya, mereka perlu bersatu atas matlamat untuk membina negara. Najib berkata, kaum Cina tidak seharusnya terlalu memikirkan soal kaum mereka saja tetapi perlu menganggap bahawa mereka adalah rakyat Malaysia. Justeru, beliau yakin, jika kedua-dua kaum itu bekerjasama, ia mampu mewujudkan sebuah negara Malaysia yang tulen. Dalam perbincangan bertajuk Kesederhanaan: Pemodenan Baharu yang dihadiri oleh kira-kira 200 orang itu, Najib menjawab berhubung tindakan kerajaan memberi keistimewaan kepada Bumiputera yang menimbulkan rasa tidak puas hati kaum lain. Elak ketidakstabilan Najib menjelaskan, jika 67 peratus daripada penduduk asal ketinggalan di belakang, ia akan menyebabkan ketidakstabilan. “Kita tidak boleh membiarkan keadaan ini kerana di segi politik ia adakah tidak baik. Apa yang dikehendaki ialah mewujudkan sebuah negara Malaysia yang adil, saksama dan inklusif. Itu yang hendak dicapai untuk membolehkan kekayaan disebarkan secara adil. “Kita mahukan masyarakat yang inklusif dan mendapat pembahagian kekayaan yang saksama,” katanya. Bagaimanapun, Najib berkata, hari ini kaum Cina memiliki kekayaan yang lebih besar daripada Bumiputera dan berikutan itu mereka masih perlu dibantu mengikut merit. Beliau juga berkata berkata tanpa tindakan afirmatif, ia akan menyebabkan perpecahan rakyat bertambah buruk pada masa akan datang.