.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, August 11, 2012

0 Pandelela Rinong Pamg THE BEST!

Pandelela (kanan) menunjukkan pingat gangsa kepada rakan rakan terjunnya dari kiri Leong Mun Yee, Ng Yan Yee, Yeoh Ken Nee dan Traisy Vivien, semalam. Pandelela (kanan) menunjukkan pingat gangsa kepada rakan rakan terjunnya dari kiri Leong Mun Yee, Ng Yan Yee, Yeoh Ken Nee dan Traisy Vivien, semalam. Bangkit secara dramatik pada terjunan terakhir acara 10 meter London: "Terima kasih Malaysia...pingat ini saya kongsi bersama anda semua, " kata Pandelela Rinong sambil membelek-belek pingat gangsa miliknya di bawah pancaran matahari di Perkampungan Sukan, pagi semalam. Gadis berusia 19 tahun itu mencipta bangga 28 juta rakyat Malaysia apabila bangkit secara dramatik pada terjunan terakhir acara 10 meter platform individu wanita, kelmarin untuk naik gah ke podium di Pusat Akuatik selaku penerjun ketiga terbaik dunia ketika ini. "Saya menghargai sokongan semua pihak untuk saya berjaya di sini. Selepas ini saya harap sukan terjun akan popular seperti badminton," katanya yang muncul atlit pertama berjaya memecahkan dominasi badminton memenangi pingat di Olimpik sejak 1992. Dia mungkin tidak sedar betapa dia kini wanita pertama negara memenangi pingat di Sukan Olimpik dan juga bakal menerima pencen bulanan RM2,000 berkuat kuasa bulan depan. Dia turut meraih insentif RM100,000 dari kerajaan di atas keringat meletakkan nama Malaysia di peta dunia. Pada terjunan keempat dia berada di luar kelompok enam teratas. Ketika itu tiada siapa mempercayai dia mampu kembali kerana penerjun tersohor yang lain berada depan gadis berasal dari Bau itu - bandar kecil yang terletak kira-kira 45 minit perjalanan dari Kuching. Satu terjunan terbaik pada usaha kelima dengan penyudah kemas mengesahkan gangsa miliknya buat seluruh negara melonjak gembira. Emas seperti diramal awal dimenangi Chen Roulin dari China yang mengutip 422.30 mata, perak menjadi milik Brittany Broben dari Australia yang berada 55.80 mata di belakang dengan gangsa diraih Pandelela, 359.20. Ketika dia menang pingat, ibunya, Hartini Lamin tidak bersama anaknya kerana sudah dalam penerbangan pulang ke tanah air. "Saya cuba hubungi ibu saya...dia tak jawab...mungkin dalam perjalanan," kata jagoan terjun yang layak digelar penerjun kelas dunia. Ibunya yang dibawa oleh rombongan Dutch Lady pulang awal kerana program ibu bersama anak itu hanya sehingga pusingan awal saja. Dia juga menghambur kata-kata terima kasih kepada jurulatihnya, Yang Zhuliang yang banyak memberi semangat dan tunjuk ajar untuk tidak mudah putus asa dalam acara ini sekali pun dia melakukan terjunan pertama yang buruk. "Saya terlalu ghairah apabila mahu membuat terjunan pertama dan mungkin hilang tumpuan sikit, Tapi jurulatih berkata lupakan segera dan tumpu kepada empat terjunan lagi. Dia banyak membantu saya dalam cabaran kali ini," katanya. Pandelela juga berharap Majlis Sukan Negara (MSN) akan menyokong usaha ditunjukkan jurulatih negara itu yang difahamkan mungkin kembali melatih di Australia.

Artikel susulan: Olimpik ubah nasib Pandelela Oleh TAN MING WAI tan.mingwai@utusan.com.my Pandelela Rinong bersama ganjaran keseluruhan berjumlah RM300,000 iaitu Amanah Saham Wawasan RM200,000 dan ganjaran SHAKAM bernilai RM100,000 yang disampaikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya semalam. - Bernama PUTRAJAYA - Pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik, Pandelela Rinong yang menerima ganjaran RM300,000 menerusi Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM) daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam, mula membayangkan masa depan cerah untuk dirinya dan keluarga. Tidak seperti kelaziman di kalangan anak muda seusia Pandelela yang masih perlu ditanggung oleh orang tua, ratu terjun negara berketurunan Bidayuh itu sudah selangkah ke depan apabila mampu berdikari. Malah kejayaan anak kedua daripada empat beradik pada Sukan Olimpik 2012 membawa sinar harapan ke dalam kehidupan keluarganya yang bukan berasal daripada golongan berada. Selama ini bapanya, Pamg Joheng, selaku ketua keluarga bertanggungjawab mencari nafkah dengan bekerja sebagai seorang buruh upahan harian. Menurut Pandelela, ganjaran yang diterimanya daripada pelbagai pihak berikutan kecemerlangannya pada Sukan Olimpik membawa impak positif kepada kedudukan kewangan keluarganya. Katanya, beberapa rancangan diusahakan dengan wang yang ada. "Ibu-bapa saya tak perlu lagi risau tentang kehidupan seharian selepas ini. Ganjaran ini meringankan beban mereka. "Mereka juga tidak perlu sakit kepala memikirkan pembiayaan kos pengajian saya selepas ini, segalanya sudah diuruskan," kata Pandelela ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam. Pandelela juga sedia merealisasikan impian bapanya untuk menjadi pengusaha restoran makan dengan membiarkan sebahagian ganjaran digunakan oleh Pamg sebagai modal perniagaan. "Ia bukan restoran besar, hanya kecil-kecilan macam kedai mamak. "Inilah satu cara untuk terus menambah sumber pendapatan keluarga untuk jangka panjang, kerana ibu dan ayah tidak mahu bergantung hanya kepada saya," katanya. Pandelela bagaimanapun berkata buat masa ini dia belum memutuskan mengenai bidang pengajiannya kerana fikirannya masih lagi tertumpu kepada terjun. "Saya tidak suka Matematik Tambahan, jadi kalau boleh saya akan mengambil jurusan yang tidak belajar subjek itu," katanya. Mengenai pertemuan selama 15 minit dengan Perdana Menteri semalam katanya: "Saya sangat teruja berjumpa PM, tetapi mak dan ayah yang kali pertama lagilah... tersenyum lebar bagaikan (patung) McDonalds!".