.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, April 01, 2012

0 Lim Kok Wing buat untuk nama Malaysia, demi Malaysia dan jenama Malaysia

Lim Kok Wing tidak pernah jemu

Oleh NORLAILI ABDUL RAHMAN
bisnes@utusan.com.my

TIDAK pernah terlintas di fikiran pengasas Lim Kok Wing University of Creative Technology (LUCT), Tan Sri Lim Kok Wing bahawa namanya akan menjadi sebutan di dunia pendidikan tempatan sehingga ke peringkat antarabangsa.

Malah, bagi sesetengah negara di benua Afrika, LUCT dan Kok Wing bagaikan satu talian hayat kepada mereka untuk mendidik anak bangsa dan seterusnya menjadi tenaga penting dalam memajukan negara tersebut.

Sedangkan menurut Kok Wing ketika mula-mula menubuhkan LUCT 22 tahun lalu, niatnya cuma satu iaitu untuk menyediakan rakyat Malaysia, terutamanya golongan muda dengan ilmu dan kemahiran yang mampu memenuhi permintaan industri di negara ini.

Mempunyai penampilan dan gaya yang unik, Kok Wing, 65 tahun tidak pernah merasa lelah untuk bekerja dan tidak pernah terfikir untuk berhenti melebarkan sayap LUCT ke seluruh dunia.

"Saya gembira melakukan perkara ini kerana ia sesuatu yang saya suka. Apabila anda menyukai apa yang ada lakukan, anda tidak akan merasa seperti sedang bekerja.

"Sebaliknya, ia akan terasa seperti anda sedang melakukan sesuatu hobi sahaja di masa lapang. Saya tidak pernah rasa penat dan jemu dengan LUCT," katanya kepada Utusan Malaysia.

Berbicara lanjut dengan lelaki yang meminati dunia seni kreatif ini, jelas tergambar semangat cintakan tanah air yang dizahirkan pada setiap patah kata-katanya.

"Ramai yang terlalu memikirkan tentang keuntungan, sedangkan keuntungan dan kejayaan boleh ditafsir dengan pelbagai cara dan bukannya melalui wang ringgit sahaja.

"Apabila saya menubuhkan LUCT yang pada asalnya adalah sebuah kolej yang kecil, saya lakukannya kerana mahu anak-anak Malaysia mempunyai tempat untuk mengembangkan bakat mereka seiring dengan permintaan pasaran.

"Dan apabila LUCT mula berkembang ke luar negara, saya sebenarnya sedang membawa nama Malaysia bersama. Apa yang saya lakukan di luar Malaysia, bukan kerana LUCT sahaja sebaliknya atas nama negara, " katanya.

Menurut Kok Wing, sambutan yang diterima dan ucapan terima kasih oleh bekas-bekas graduan dan kerajaan dari negara-negara yang telah mendapat manfaat daripada penubuhan LUCT membuatkan beliau sangat teruja dan bangga.

"Saya bangga apabila orang mengenali negara ini dan menghormati kaedah pembelajaran yang dihasilkan dari sini dan apa yang penting, saya amat bangga apabila terdapat negara-negara terutama di benua Afrika melihat LUCT dan Malaysia bagaikan satu cahaya yang bakal membawa mereka keluar dari kemiskinan dan kemunduran.

"Sebagai seorang individu, saya sudah lengkap dan tidak perlukan apa-apa lagi tetapi kerana cintakan negara dan mahu Malaysia terus terkenal di mata dunia, saya tetap akan terus berusaha," ujarnya dengan penuh semangat.

Menyentuh mengenai aktiviti masa lapang, Kok Wing berkata, beliau tidak banyak mempunyai masa lapang kerana pekerjaan yang dilakukan seharian sudah dianggap sebagai hobi.

Namun apabila berkunjung ke sesuatu tempat, beliau tidak akan melepaskan peluang untuk membeli kraftangan dan barangan antik dan unik sebagai koleksi.

0 Peluang menang loteri termahal dunia ialah 1:176 juta kali


Loteri RM1.95 bilion sudah ada pemenang

ORANG RAMAI beratur untuk membeli tiket loteri Mega Millions di sebuah kedai serbaguna di Los Angeles kelmarin.

NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) – Hadiah loteri terbesar di dunia berjumlah AS$640 juta (RM1.95 bilion) dilaporkan telah dimenangi oleh sekurang-kurangnya seorang pemenang semalam dengan media tempatan menyatakan, tiket bertuah itu dijual di negeri Maryland.

Nombor kemenangan tersebut - 2, 4, 23, 38, 46 dan 23 diumumkan di sini pada pukul 11 pagi waktu AS.

Namun, firma yang mengendalikan loteri berkenaan, Mega Millions masih belum membuat pengumuman rasmi mengenainya.

Saluran televisyen AS, MSNBC memetik kenyataan seorang pegawai loteri di negeri Maryland apabila melaporkan berhubung kemenangan tersebut.

Akhbar Washington Post yang menggunakan sumber sama, melaporkan tiket kemenangan itu dijual di daerah Baltimore.

Bagaimanapun, masih belum jelas setakat ini sama ada tiket loteri di Maryland itu merupakan satu-satunya tiket kemenangan loteri berkenaan.

Beberapa pakar menyatakan, ia mungkin mengambil berhari-hari malah, hingga beberapa minggu sebelum seseorang tampil untuk menuntut hadiah cepumas itu ekoran pemenang biasanya akan berbincang mengenai aspek perundangan dengan peguam mereka sebelum mengambil hadiah.

Sebanyak 176 juta tiket atau lebih 2 tiket loteri berkenaan bagi setiap warga AS telah dijual di kedai serbaguna dan kios di seluruh negara.

Peluang untuk memenangi loteri berkenaan pula ialah satu dalam 176 juta.

“Saya tahu peluang untuk menang tipis tetapi jika saya menang, saya akan berpindah ke New Zealand kerana terdapat lebih banyak kambing daripada manusia di negara itu. Terlalu ramai orang di New York,” kata seorang imigran Romania, Cosmin Barbos, 37 selepas membeli tiket loteri Mega Millions.

Satu tiket loteri itu berharga AS$1 (RM3.06)

Pemenang boleh memilih untuk mengambil wang tunai serta-merta atau menerima wang tersebut menerusi 26 pembayaran tahunan.

Hadiah cepumas tersebut akan ditolak sejumlah cukai negeri dan persekutuan AS.

Cepumas berkenaan meningkat kepada AS$640 juta selepas tiada pemenang untuk loteri berkenaan sejak cabutan pada 24 Januari lalu.

Mengulas mengenai loteri tersebut, akhbar tempatan Kansas City Star menyatakan, cepumas itu mencukupi untuk membeli sebuah pesawat Boeing 787 Dreamliner bersama sebuah pulau persendirian di Thailand.

Namun, beberapa akhbar lain pula melaporkan tentang nasib malang yang menimpa empat pemenang loteri cepumas di AS sebelum ini.

Ia termasuk kisah Jack Whittaker yang memenangi AS$315 juta (RM964.5 juta ) pada 2002 tetapi wang kemenangannya tidak kekal lama akibat dicuri dan sifatnya yang gemar berbelanja mewah. – AFP

0 Merai anugerah tertinggi antarabangsa selepas peristiwa isu satu lagu di konsert di Malaysia?


Agnes kalahkan Justin Bieber

JUSTIN BIEBER

MENDAPAT jolokan 'The supertalented Agnes Monica' dalam kalangan media Indonesia, penyanyi lagu Matahariku itu benar-benar mahu membuktikan kepada para peminatnya bahawa dia serius mahu menawan pentas antarabangsa.

Akhir Februari lalu, namanya tercatat sebagai Penyanyi Terbaik untuk acara Shorty Awards 2012. Namanya juga tercalon dalam kategori Persembahan Busana Terbaik, Pelakon Wanita Terbaik, Muzik Terbaik dan Selebriti Terbaik.

Bertanding dengan bintang-bintang popular seperti Justin Bieber, Greyson Chance dan Lady GaGa, Agnes bagaimanapun berjaya merangkul hadiah penghargaan untuk Artis Paling Popular berdasarkan undian.

"Saya ucap syukur kepada tuhan atas kemenangan ini. Saya dari Indonesia. Saya tidak pasti sama ada kalian semua tahu atau tidak, tetapi orang-orang dari negara sedang membangun seperti saya, pencapaian ini sangat besar maknanya," katanya ketika menerima trofi pada majlis yang berlangsung awal minggu lalu di New York, Amerika Syarikat itu.