.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, March 19, 2012

0 Demi jaga maruah keluarga, mangsa rogol bunuh diri - kesian!

Mangsa rogol bunuh diri dipaksa kahwin dengan penyerangnyaWanita Maghribi dan aktivis hak kemanusiaan memegang poster dan potret Amina al-Filali, 16 yang membunuh diri selepas dipaksa berkahwin dengan perogolnya dalam satu protes di luar bangunan Parlimen di Rabat, Maghribi, kelmarin. - AFP

RABAT 18 Mac - Sebanyak 200 wanita Maghribi mengadakan tunjuk perasaan di luar Parlimen semalam, seminggu selepas peristiwa seorang gadis berusia 16 tahun membunuh diri selepas dipaksa berkahwin dengan lelaki yang merogolnya.

Protes tersebut diadakan bagi mendesak pindaan terhadap undang-undang sedia ada yang membolehkan perogol tidak penjarakan sekiranya memilih untuk berkahwin dengan izin keluarga mangsa.

Sebelum ini, keluarga mangsa rogol di bawah usia 18 tahun biasanya bersetuju dengan perkahwinan kerana pada pandangan mereka wanita yang hilang dara tanpa ikatan perkahwinan ibarat satu aib kepada keluarga.

Dalam kejadian Sabtu minggu lalu, Amina al-Filali bertindak membunuh diri dengan meminum racun tikus, menggemparkan seluruh negara dan mencetus kemarahan ramai pihak yang mendesak pindaan dilakukan terhadap undang-undang yang kononnya dikatakan memelihara nilai kekeluargaan.

Bapa Amina, Lahcen al-Filali pada protes itu Khamis lalu berkata, dia membantah perkahwinan tersebut, namun isterinya mendesak supaya ia diteruskan.

"Bolehkah anda membayangkan seorang lelaki yang memaksa seorang gadis mengikutinya dengan pisau dan bertindak merogolnya, kemudian berkahwin dengannya?" soalnya.

Dalam protes yang diadakan semalam, penunjuk perasaan membawa sepanduk dengan tulisan 'Maruah wanita. Hentikan gangguan seksual'.

"Pada 2008, kerajaan memperkenalkan rang undang-undang baru dalam usaha menghentikan diskriminasi dan keganasan terhadap wanita, namun ia kemudian ditangguhkan," kata Houda Bouzil, dari Pertubuhan Demokrasi Wanita Maghribi.

Di bawah undang-undang Maghribi, kesalahan merogol akan dikenakan hukuman penjara antara lima hingga 10 tahun, atau antara 10 hingga 20 tahun sekiranya mangsa bawah umur dan denda sebanyak AS$24 (RM72) hingga AS$60 (RM120).

Sekiranya perogol berkahwin dengan mangsa, dia tidak akan dikenakan tindakan undang-undang, melainkan jika wanita tersebut meminta perceraian. - AFP