.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, March 20, 2012

0 Menjadi sasterawan negara, dapat RM60K dan 1/2 j


Dr Kemala terima watikah malam ini
Oleh Adli Shahar
adli@bharian.com.my
2012/03/20
Anugerah Sastera Negara 2011

SASTERAWAN Negara (SN) Ke-11, Datuk Dr Ahmad Kamal Abdullah atau lebih dikenali dengan nama pena Kemala, akan diraikan pada majlis pengurniaan Anugerah Sastera Negara (ASN) jam 8 malam ini di Hotel Istana, Kuala Lumpur.
Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dalam satu kenyataan berkata, Dr Kemala yang dinobatkan sebagai SN Ke-11 tahun lalu akan menerima Warkah Penghormatan Negara, di samping wang tunai RM60,000.
“Majlis pengurniaan terbabit akan disempurnakan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan turut akan dihadiri Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, merangkap Menteri Pelajaran,” kata DBP dalam kenyataan itu.

ASN dikurniakan kerajaan kepada sasterawan yang berkarya dalam bahasa Melayu dan memberi sumbangan cemerlang dalam perkembangan kesusasteraan tanah air melalui ciptaan karya bermutu tinggi.

Pemilihan Dr Kemala sebagai SN Ke-11 dilaksanakan panel pemilih yang dianggotai Muhyiddin sebagai Presiden; bekas Ketua Pengarah DBP, Datuk Termuzi Abdul Aziz sebagai Timbalan Presiden; Pengarah Jabatan Pengembangan Bahasa dan Sastera DBP, Sallehuddin Abang Shokeran sebagai Setiausaha dan Zaiton Ajamain serta Mohamad Yussop Ishak sebagai Penolong Setiausaha.

Panel turut dianggotai Prof Datuk Dr Md Salleh Yaapar, Prof Datuk Dr Hashim Awang, Prof Emeritus Datuk Dr Asmah Omar, Prof Datuk Dr Zainal Kling, Prof Dr A Wahab Ali, Prof Dr Mohamad Mokhtar Abu Hassan, Prof Madya Datuk Dr Baharudin Ahmad, Prof Madya Dr Krishanan Maniam dan Dr Wong Soak Koon.
Dr Kemala yang juga penerima Anugerah Penulisan Asia Tenggara (SEA Write) 1986 dilahirkan di Gombak, Selangor pada 30 Januari 1941 akan turut menerima kemudahan 50,000 naskhahnya RM500,000 akan disebar luas ke sekolah, perpustakaan, jabatan dan agensi kerajaan.

Beliau juga akan memperoleh kemudahan perubatan percuma dalam wad kelas satu di hospital kerajaan, kemudahan dan keselesaan untuk kegiatan mencipta karya sastera serta penterjemahan karya yang sesuai ke dalam bahasa asing,” katanya.

Beliau pernah berkhidmat sebagai guru di Tanjung Karang dan Teluk Gong, Pelabuhan Klang selain menjadi penyunting di DBP, Pemangku Ketua Bahagian Sastera di Redaksi Dewan Sastera, Ketua Bahagian Kesusasteraan Bandingan dan editor jurnal puisi, Perisa.

Kumpulan puisinya, Meditasi diterbitkan pada 1972, Titir Zikir (1995) dan MIM (1999) pernah memenangi Hadiah Sastera Malaysia/Hadiah Sastera Perdana 1972, 1995 serta 1999.

Dr Kemala pernah menjadi Setiausaha Satu Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA) dari 1982 hingga 1984, Presiden Persatuan Penulis Nasional (PENA) dari 1983 hingga 1986 dan Presiden Persatuan Bandingan Malaysia (PKBM) sejak 1993.

0 comments: