.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, November 07, 2011

0 25 tahun Manchester United dengan Alex Ferguson

Hati Fergie tersentuh



Alex Ferguson (kanan) diberi penghormatan apabila namanya terpahat di bahagian tempat duduk terbesar di Old Trafford sebagai hadiah sempena sambutan ulang tahun ke-25nya selaku pengurus Manchester United ketika pasukan itu menentang Sunderland dalam saingan Liga Perdana Inggeris, kelmarin. - AFP


MANCHESTER - Alex Ferguson menyambut ulang tahun ke-25 selaku pengurus Manchester United dengan kemenangan tipis 1-0 ke atas Sunderland kelmarin, sebelum mengakui amat tersentuh dan beremosi apabila kelab memahat namanya di ruang tempat duduk Old Trafford sebagai tanda mengiktiraf jasanya.

'North Stand', antara bahagian tempat duduk terbesar di Old Trafford, kini dinamakan sebagai 'The Sir Alex Ferguson Stand'. Ketua eksekutif United, David Gill turut mengesahkan bahawa satu patung peringatan sedang dibina dan akan dipamer di stadium keramat United itu sebelum bermulanya musim depan.

"Saya amat beremosi. Saya tidak percaya dan menjangkanya. Saya perlu berterima kasih kepada kelab ini kerana memberi penghormatan setinggi ini kepada saya. Saya cukup bangga pada saat ini.

"Saya tidak tahu menahu mengenainya. (Penolong pengurus) Mike Phelan tahu tetapi tidak memaklumkan pada saya. Saya betul-betul tidak tahu, begitu juga ahli keluarga saya,'' kata Ferguson selepas diraikan di atas padang sebelum sepak mula.

Bagaimanapun Ferguson cemas seketika melihat aksi pasukannya kelmarin, selepas mereka memerlukan gol sendiri bekas pemain pertahanannya, Wes Brown di waktu kecederaan babak pertama untuk mencatat kemenangan 1-0.

Apa pun yang paling penting, United masih tidak dibolosi dalam empat perlawanan sejak mengalami kekalahan memalukan, 1-6 kepada Manchester City di tempat sendiri.

"Saya berharap wisel penamat dibunyikan sebaik kami mendahului 1-0. Ia hari yang mendebarkan buat pemain.

"Mungkin benar, hari istimewa ini mempengaruhi mereka. Mereka ingin melakukan yang terbaik untuk saya, jadi tidak hairan mereka beraksi dengan cemas. Saya ingat lagi sewaktu memperingati ulang tahun ke-50 nahas Munich, kita menentang City dan pemain terjejas pada hari tersebut dan tewas 2-0. Mungkin hari ini juga serupa." - AFP