.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, October 22, 2011

0 Risiko survival hidup akibat penjamin jatuh bankrap

Jangan ambil mudah jadi penjamin

Amran Othman, Selayang

SAYA sebenarnya telah disenarai hitam oleh pihak bank kerana saya menjadi penjamin kepada seorang rakan yang tidak bertanggungjawab. Saya ingin mengetahui sama ada pihak bank masih boleh menimbangkan permohonan saya membuat pinjaman untuk membeli kereta baharu.

MASALAH pembayaran balik hutang adalah sebahagian lumrah kehidupan dan tidak ramai orang yang terlepas daripada kesilapan ini. Pada peringkat yang paling asas, masalah ini mungkin timbul kerana anda terlupa membuat bayaran tepat pada masanya.

Anda mungkin dikenakan denda kecil tetapi tidak serius kerana tiada kesan dalam jangka panjang.

Namun begitu, jika nama anda dimasukkan dalam senarai hitam, ia bukan lagi masalah kecil dalam laporan kredit anda - ini satu tanda amaran besar kepada pemberi pinjaman.

Selepas disenarai hitam, anda tidak layak lagi untuk mendapat segala jenis pinjaman. Prosedur untuk dikeluarkan daripada senarai hitam juga amat rumit.

Ramai orang beranggapan bahawa tiada masalah untuk menjadi penjamin kepada orang lain; semudah meminjamkan kereta kepada kawan.

Tetapi jika kereta tersebut mengalami kemalangan, di situlah masalah anda bermula. Dalam keadaan yang sama, apabila anda menjadi penjamin kepada orang lain, anda mungkin menjadi mangsa.

Jika anda pernah menjamin seseorang dan beliau mengalami masalah kewangan dan gagal membayar, tuntutan juga akan dibuat terhadap anda dan nama anda akan dimasukkan dalam rekod senarai hitam dan rekod ini akan kekal dalam laporan kredit anda - walaupun selepas kawan anda menjelaskan segala hutang dan menyelesaikan masalah tersebut.

Malah, masalah besar seperti disenarai hitam mungkin kekal dalam laporan kredit anda selama bertahun-tahun, menjejaskan markah kredit anda.

Walaupun masalah kredit anda timbul kerana gagal membayar, tempoh tertentu diperlukan sebelum tanda tersebut hilang daripada laporan kredit dan menaikkan markah kredit anda untuk mencerminkan rekod pembayaran semasa yang lebih baik.

Ini bermakna jika anda menghadapi masalah besar seperti disenarai hitam atau muflis, anda mungkin terpaksa menunggu sehingga nama anda dikeluarkan sepenuhnya daripada rekod. Sebagai contoh, jika anda telah diisytiharkan muflis atau telah disenarai hitam, kredit anda terjejas teruk dan anda tidak mungkin mendapat sebarang bentuk pinjaman.

Walaupun markah kredit anda sekarang ini cukup baik, anda mungkin perlu memerlukan lebih masa untuk meningkatkan penarafan kredit secukupnya bagi mendapatkan pinjaman.

Institusi kewangan mungkin mempunyai dasar pinjaman berbeza. Dalam memproses permohonan pinjaman, institusi kewangan akan melakukan penilaian kredit ke atas peminjam.

Ini mungkin membabitkan pemeriksaan latar belakang daripada pelbagai sumber, antara lain, Biro Kredit sahih atau agensi seperti CTOS Sdn. Bhd. (CTOS), Financial Information Services Sdn Bhd (FIS), RAM Credit Information Sdn Bhd (RAM) atau Central Credit Reference Information System (CCRIS), sebuah sistem maklumat yang disediakan oleh Bank Negara Malaysia.

Maklumat yang disediakan oleh agensi rujukan kredit akan membantu institusi kewangan dalam proses penilaian mereka.

Justeru, masing-masing mungkin mempunyai penilaian berbeza terhadap kedudukan anda.

Jika anda mempunyai masalah kredit, cara terbaik untuk menyelesaikannya ialah dengan mendapatkan penjelasan daripada bank yang terbabit atau anda boleh mengemukakan pertanyaan di http://creditbureau.bnm.gov.my/ atau menghubungi BNMTELELINK at 1-300-88-5465.

0 Menjadi pemain di gelanggang bisnes industri kreatif?

Industri kreatif jana RM7.2b

Oleh WANDA IDRIS
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 21 Okt. – Dasar Industri Kreatif Negara (DIKN) yang dilancarkan hari ini bukan sahaja akan memperkasakan industri kreatif negara tetapi mampu menjana perolehan secara langsung sehingga RM7.2 bilion setahun.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, ia juga bakal mewujudkan 50,000 peluang pekerjaan menjelang tahun 2020.

Malah, beliau percaya, sumbangan dasar industri kreatif kepada Keluaran Dalam Kasar Negara (KDNK) akan melonjak berbanding kira-kira dua peratus ketika ini.

“Ini kerana industri kreatif merupakan antara sumber penting dalam pertumbuhan ekonomi negara yang mampu menyumbang kepada ekonomi berpendapatan tinggi.

“Bagaimanapun, ini bergantung kepada pemasaran dan latihan-latihan yang harus kita wujudkan,” katanya selepas merasmikan pelancaran DIKN dan Jelajah Kreatif DIKN di Kompleks Kraf di sini, hari ini.

Hadir sama, Ketua Setiausaha kementerian itu, Datuk Kamaruddin Siaraf serta para penggiat seni, budaya dan warisan tanah air.

DIKN digubal berpaksikan tiga skop utama industri kreatif iaitu multimedia, seni budaya dan warisan dengan menggariskan 11 strategi dan 51 pelan tindakan bagi memenuhi keperluan industri.

Rais berkata, dalam merealisasikan matlamat dasar tersebut, penting untuk memupuk bakat-bakat muda di peringkat sekolah menengah dan menarik minat mereka menceburkan diri dalam bidang yang ditetapkan.

“Ini termasuk menyediakan pelbagai peluang, latihan serta bimbingan selain pemasaran. Selain itu, kementerian juga menjalinkan usahasama dengan Universiti Multimedia Malaysia (MMU) untuk mengetengahkan bakat mereka dalam menghasilkan produksi yang berkualiti,” katanya.

Menurut beliau, kerajaan juga menyediakan pelbagai program dan dana bertujuan menggalakkan pertumbuhan industri kreatif termasuk pinjaman Dana Industri Kreatif RM200 juta yang dilancarkan pada 2009.

Selain itu, tambahnya, Dana Pengdigitalan bernilai RM119 juta serta geran RM100 juta yang diuruskan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk penghasilan kandungan kreatif multimedia.