.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, July 30, 2011

0 Bagaimana terapkan konsep PENERIMAAN perbezaan kaum apabila sesama bangsa masing-masing mahu berjaya

Minda Pengarang: Konsep penerimaan antara kaum perkukuh perpaduan seiring peredaran masa


2011/07/30
MENGURUSKAN sebuah negara yang mempunyai rakyat pelbagai kaum dan agama seperti Malaysia bukan perkara mudah. Banyak negara di dunia yang mengagumi keamanan dan keharmonian hidup yang dikecapi Malaysia, walaupun rakyatnya terdiri daripada pelbagai kaum. Kejayaan itu dicapai kerana pemimpin negara sentiasa mencari jalan dan menggunakan pelbagai pendekatan terbaik untuk mewujudkan semangat perpaduan antara kaum agar rakyat dapat hidup bersatu padu dan bertoleransi, terutama selepas tercetusnya Tragedi 13 Mei 1969 yang mengorbankan banyak nyawa. Keharmonian kaum sentiasa menjadi agenda utama pemimpin negara. Perpaduan kaum menjadi kunci utama kepada kestabilan politik. Malah, kestabilan politik menjadi petunjuk penting sejauh mana keberkesanan kerajaan mentadbir negara, seterusnya memacu kemajuan ekonomi. Pada awal kemerdekaan, pendekatan bertoleransi atau bertolak ansur antara kaum menjadi elemen utama dalam mencapai keharmonian negara. Namun, seiring dengan peredaran masa dan keperluan, pendekatan diubah mengikut suasana. Justeru, bagi mencapai matlamat itu, Datuk Seri Najib Razak, kelmarin meminta rakyat berbilang kaum di negara ini supaya sedia berubah daripada konsep toleransi kepada penerimaan di antara satu sama lain. Perdana Menteri pada satu majlis di Alor Setar, Kedah menjelaskan konsep penerimaan itu bagi membolehkan pembentukan perpaduan nasional yang lebih mantap. Konsep toleransi hari ini tidak lagi sesuai kerana masih ada jurang yang memisahkan antara kaum dan ia tidak berkekalan bagi mewujudkan semangat perpaduan. Apapun, yang penting ialah untuk mewujudkan perasaan saling menerima terhadap perbezaan dan kekurangan yang wujud antara kaum, sama ada dari segi agama, budaya mahupun pengagihan kekayaan.

Malah, konsep penerimaan ini adalah antara tiga prinsip teras Gagasan 1Malaysia yang dicetuskan Perdana Menteri, selain prinsip kenegaraan dan keadilan sosial. Bersandarkan prinsip penerimaan ini, walaupun rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum yang mempunyai cara hidup, amalan dan budaya berbeza, tetapi kita menerima antara satu sama lain sebagai rakan setia. Yang jelas konsep penerimaan dan toleransi adalah dua perkara berbeza sama ada dari segi ungkapan mahupun pelaksanaan. Penerimaan akan memperlihatkan perlakuan yang positif untuk menerima sepenuhnya sesuatu perkara dengan hati terbuka, ikhlas dan tanpa ada unsur terpaksa. Konsep toleransi pula berlaku kerana tiada pilihan atau secara terpaksa. Sikap toleransi berlaku apabila sesuatu pihak tiada pilihan lain, dan ia diterima dengan ketidakjujuran. Justeru, Malaysia memerlukan rakyat yang dapat menerima apa juga perkara baik dengan mendapat persetujuan secara bersama. Penerimaan semua kaum untuk mendapatkan yang terbaik amat diperlukan bagi membina sebuah negara bangsa berjaya.

0 Bancian penduduk terkini di MalaysiaWanita banyak pilihan
Oleh Syuhada Choo Abdullah dan Magendran Rajagopal
bhnews@bharian.com.my
2011/07/30

Jumlah lelaki lebih ramai

PUTRAJAYA: Penduduk Malaysia kini berjumlah 28.3 juta, pertumbuhan dua peratus untuk tempoh 10 tahun lalu dengan bilangan lelaki mencecah 14.56 juta orang, iaitu lebih tinggi berbanding 13.77 juta wanita. Data muktamad Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 itu diumumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, pada sidang media Pemakluman Laporan Taburan Penduduk dan Ciri-Ciri Asas Demografi Banci 2010 di sini, semalam. Berdasarkan data itu, bilangan lelaki melebihi perempuan dengan nisbah 106:100. Mengikut negeri pula, Pahang mempunyai paling ramai lelaki (113), diikuti Johor (112), Negeri Sembilan (107), Sabah (107), Selangor (107), Labuan (107) dan Sarawak (106), manakala bilangan lelaki kurang daripada perempuan untuk Putrajaya (89) dan Perlis (97).