.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, July 09, 2011

0 Profesor Malaysia digesa buat kajian rahsia kekuatan negara - Perpaduan kaum dan kurang bencana alam

Profesor perlu kaji sejarah kemajuan negara kenal pasti rahsia kekuatan negara


2011/07/08
KUALA LUMPUR: Kerajaan meminta profesor di negara ini untuk mengkaji sejarah kemajuan negara sejak dulu hingga kini supaya rahsia sebenar kejayaan dapat digunakan untuk membawa negara lebih jauh ke hadapan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, negara menempa pelbagai kejayaan baik daripada segi pentadbiran, ekonomi, teknologi dan hubungan antara kaum yang menjadi asas kejayaan memacu pembangunan ekonomi yang pesat. "Saya percaya, di sebalik kejayaan kita ini, terdapat ramuan penting yang telah membawa kita ke tahap di mana kita berada sekarang. "Semestinya terdapat rahsia di sebalik pelbagai kejayaan ini yang boleh dijadikan pedoman untuk kita merangka pembangunan negara di masa hadapan," katanya ketika berucap menutup Kongres Profesor Negara di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini.

Kongres Profesor Negara itu yang berlangsung sejak Rabu, dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Khamis dan dihadiri oleh kira-kira 1,200 profesor daripada 1,700 profesor di universiti awam seluruh negara.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran berkata, khazanah sebenar kejayaan itu perlu digali, dikaji dan dijadikan landasan serta panduan untuk negara melangkah maju lebih jauh pada masa akan datang.

"Janganlah keghairahan untuk menjadi sebuah negara maju semata-mata, menyebabkan kita mengetepikan khazanah kekuatan negara kita selama ini, bak kata pepatah, mendengar guruh di langit, air di tempayan jangan dicurahkan.
"Maka, profesor selaku manusia intelektual yang memegang obor sinar penyuluh dalam masyarakat adalah golongan yang paling layak untuk memikul peranan dan amanah besar ini," katanya.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut menerima 14 resolusi disampaikan oleh Pengerusi Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Emeritus, Datuk Dr Zakri Abdul Hamid yang dihasilkan sepanjang tiga hari kongres melalui perbincangan 14 kluster dalam MPN.

Sementara itu, ketika ditemui pemberita selepas majlis berkenaan, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, sebuah universiti awam tempatan akan dinaik taraf sebagai universiti penyelidikan sains sosial pertama.

Mohamed Khaled berkata, pihaknya sedang merangka cara pemilihan di peringkat kementerian sebelum membuka permohonan kepada 15 universiti awam di seluruh negara. - BERNAMA