.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, January 29, 2011

0 Pulangkan gaji: Gaji tiga kali lebih tinggi untuk perlawanan yang tidak pernah dimenangi

Pemain pulang semula gaji RM36.6 juta



GIL MECHE membaling bola dalam satu perlawanan besbol di bandar Kansas pada 25 Mei tahun lalu.



WICHITA, Amerika Syarikat – Seorang pemain besbol pasukan Kansas City Royals, Gil Meche memulangkan semula gaji berjumlah AS$12 juta (RM36.6 juta) pada tahun lalu kerana menganggap dia tidak layak untuk menerimanya, lapor sebuah akhbar semalam.

Meche mengambil keputusan itu kerana menganggap prestasinya tidak memuncak kerana dia hanya bermain dalam sembilan perlawanan dan pasukannya tidak pernah menang satu pun daripadanya.

Bintang sukan itu menerima gaji tiga kali lebih banyak berbanding pemain lain di dalam pasukan yang sama.

“Saya bukan hendak menjadi hero. Saya cuma mahu kembali menjalani hidup yang selesa.

“Mengambil wang sebanyak itu (RM36.6 juta) daripada pasukan yang telah memberi saya lebih AS$40 juta (RM122 juta) untuk diri dan keluarga, bukanlah perkara yang betul untuk dilakukan,” tegas Meche.

Dia yang berusia 32 tahun menandatangani kontrak selama lima tahun bernilai AS$55 juta (RM168 juta) dengan pasukan Kansas City Royals bermula pada musim 2007.

Keputusannya itu mendapat pujian daripada para blogger dan pengulas sukan. – Agensi

0 comments: