.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Thursday, January 06, 2011

0 Kutipan FILEM HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH mencecah RM7j! Tahniah!

Dengarnya: Kak Limah terus meletup! (FILEM HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH)


2011/01/06
AMBOI! Tak habis-habis cerita fasal filem Hantu Kak Limah Balik Rumah ya! Bukan cerita tak baik, tetapi sebaliknya cerita pencapaian membanggakan filem komedi seram arahan sutradara kreatif Mamat Khalid. Boleh dikatakan, ia muncul sebagai filem Melayu paling meletup di pawagam pada tahun ini.

Cik Normah kata macam tu bukan apa. Sebabnya, dengan jumlah panggung yang menayangkan filem ini hanyalah 39 buah, kutipannya kini sudah mencecah RM7 juta! Berbanding filem Ngangkung yang memungut RM8.2 juta, tetapi jumlah panggung menayangkannya pula ialah 59 buah. Manakala sebuah lagi filem, Adnan Sempit, yang mencipta kejutan pada awal tahun lalu dengan pungutan RM7.66 juta ditayangkan di 61 panggung. Jadi, kalau diikutkan nisbah kutipan per panggung (NKP), Hantu Kak Limah duduk di tangga teratas dengan RM179,487.18, diikuti Ngangkung RM135,932.20 dan Adnan Sempit RM125,573.80.

Bagi Cik Normah, tidak kiralah siapa yang pungut paling banyak, yang penting, pungutan itu dilakukan filem tempatan kita. Dengan perkembangan sihat itu, tentunya peminat pun lebih tertarik untuk terus membanjiri pawagam setiap kali judul tempatan diputarkan. Bukanlah situasi memberangsangkan ini akan terus menyemarakkan industri perfileman negara kita juga?

Kepada Abang Mamat, Ismail Bob Hashim dan Ahmad Idham, Cik Normah berharap mereka terus melahirkan filem yang popular (tetapi ada kualiti ya) supaya lebih ramai penonton ingin masuk ke pawagam yang menayangkan filem Melayu atau filem tempatan.

Kalau hendak gunakan khidmat Cik Normah dalam judul garapan anda semua pun, Cik Normah tidak kisah. Yalah, Cik Normah pun hendak sumbangkan sesuatu untuk industri kita juga. Watak pembantu, watak selit atau watak hantu , semuanya Cik Normah akan pertimbangkan. Kalau dapat jadi heroin, lagi bagus.

0 comments: