.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, October 10, 2010

0 Apabila ibu-bapa serahkan anak kecilnya untuk dikahwini

Pegawai kahwin budak 12 tahun


2010/10/09 NAJRAN: Hanya beberapa hari selepas Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Arab Saudi mendesak media dan orang ramai bersama-sama menentang perkahwinan kanak-kanak, seorang pegawai yang tugasnya mengesahkan perkahwinan mengaku berkahwin dengan seorang budak perempuan berusia 12 tahun.

Bagaimanapun, ibunya berang apabila mengetahui dia masih tidak menyentuh gadis berkenaan.


“Ibu saya marah apabila mendapat tahu saya melayani isteri saya seperti adik. “Selepas dua bulan berkahwin, ibu saya mendesak saya supaya meniduri isteri saya. Katanya, tidak ada gadis yang terlalu muda untuk dikahwini,” kata pegawai berkenaan.


Menurutnya, apabila melihat kali pertama isterinya, dia terkejut kerana gadis itu terlalu muda. “Saya mengambil masa yang lama untuk mencari jalan bagi melayaninya sebagai isteri. “Sepanjang tempoh itu, kami tidak melakukan seks. Kami tidur di bilik berasingan. “Saya sering menceritakan kisah Nabi Adam dan Hawa. Dan dia sering bertanya mengapa ibubapanya menyerahkan dia kepada saya,” kata pegawai itu. - Agensi

0 Sibuk boleh menyebabkan jodoh lewat

Presiden Filipina putus cinta


2010/10/09 MANILA: Sumber yang rapat dengan Presiden Benigno Aguino mengesahkan, pemimpin Filipina itu yang masih bujang, menamatkan hubungan dengan teman wanitanya, Shalani Soledad.

Menurutnya, tidak ada pihak ketiga yang terbabit.


Ketika ditanya semalam sama ada mereka benar-benar sudah memutuskan hubungan, Shalani, kaunselor di Bandar Valenzuela berkata menerusi mesej pesanan ringkas: “Lebih baik saya tidak bercakap mengenainya ketika ini.


Khabar angin mengenai status hubungan pasangan itu tersebar sejak beberapa bulan lalu.


Jadual ketat mereka menyebabkan Benigno atau lebih dikenali sebagai Noynoy, 50, dan Shalani, 30, jarang bertemu.


Menurut sumber itu, mereka hanya berhubung dengan menggunakan mesej pesanan ringkas menerusi telefon bimbit.


Kerana itu, rakan rapat pasangan itu tidak terkejut apabila hubungan itu tidak dapat diteruskan.


Dalam pertemuan dengan media semalam, Benigno meminta wartawan supaya tidak menulis mengenai kehidupan cintanya.


Beliau mengaku sukar untuk mencari teman hidup kerana terlalu sibuk. — Agensi

0 Tafsiran cina dan india sebagai kaum pendatang tidak lagi tepat tetapi yang lebih tepat ialah rakyat Malaysia yang setia

Kaum Cina bukan pendatang tetapi rakyat Malaysia yang setia - Najib
10/10/2010 6:21pm


KUALA LUMPUR 10 Okt — Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata rakyat Malaysia keturunan Cina bukan pendatang sebaliknya merupakan warga setia negara ini.

Kata-kata hinaan dan sentimen negatif seperti itu perlu dikikis, kata Perdana Menteri ketika merasmikan perhimpunan agung tahunan MCA ke-57 di Wisma MCA di sini.

“Saya setuju dengan anda bahawa kaum Cina Malaysia tidak boleh digambarkan sebagai kaum pendatang.

“Itu mungkin bagi beberapa generasi sebelum ini tetapi hari ini, anda adalah warga Malaysia yang setia,” katanya yang mendapat tepukan gemuruh daripada perwakilan.

Beliau berkata dengan melihat ke depan, semua rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang dan kepercayaan perlu bekerjasama bagi menyumbang ke arah membangunkan Malaysia sebagai sebuah negara progresif.

Beliau berkata semangat kerjasama yang ditunjukkan oleh orang-orang tua dahulu perlu diteruskan agar Malaysia akan terus bertambah kukuh dan dapat bersaing di arena global.

“Impian saya agar Malaysia menjadi negara maju abad 21 yang benar-benar berkelas tinggi. Bukan negara sederhana kelas kedua tetapi menjadi antara negara maju yang terbaik di dunia,” katanya.

Najib berkata kerajaan serius dengan inisiatif transformasi seperti Model Baru Ekonomi, Pelan Transformasi Ekonomi dan Rancangan Malaysia Kesepuluh dan semua ini tidak berguna tanpa mendapat sokongan rakyat.

“Itu sebab saya nak sangat kemenangan pada pilihan raya umum ke-13. Kita tidak boleh mentransformasi (negara ini) kecuali kita mendapat mandat baru (daripada rakyat) dalam pilihan raya umum ke-13.

“Ini merupakan sebahagian daripada usaha mentransformasikan Malaysia,” kata Najib. — Bernama

0 Sedangkan Iqbal juara Pilih Kasih susah cari makan, inikan pula yang tidak ada nama? Jangan mengharap sangat nanti kecewa!

Juara Pilih Kasih tak popular?


IQBAL mengakui dirinya masih tidak popular walaupun bergelar juara program Pilih Kasih.
SEJAK jadi juara Pilih Kasih pada 16 Ogos tahun lalu, senyap saja, tak dapat tawaran berlakon ke?

Eh, saya sudah berlakon empat telemovie, empat drama bersiri, senyap lagi ke? Saya juga dapat berlakon filem pertama berjudul Abu Ya yang penggambaran dilakukan pada bulan Ramadan lalu. Esok (Khamis lalu) saya akan mula penggambaran drama bersiri 13 episod bertajuk Songkok.

Empat drama saja? Berbaloi ke jadi juara?

Sikit ke tu bang? Saya rasa banyak jika hendak dibanding sebelum masuk Pilih Kasih. Dulu hendak dapat tawaran berlakon sekali dalam setahun pun susah. Dan yang penting, hampir semua tawaran berlakon itu saya mendapat watak utama. Itu perbezaan besar dan saya rasa berbaloilah.

Iqbal rasa popular ke selepas jadi juara Pilih Kasih?

Tak popular pun, baru ditahap nama hendak naik kerana saya masih budak baru dalam industri. Setiap kali saya pergi ke lokasi penggambaran, saya letak dalam minda saya macam hendak ambil SPM. Ini kerana banyak lagi ilmu lakonan yang saya perlu belajar. Sebenar Pilih Kasih bukan tempat mencari popular semata-mata tetapi hanya tempat menjual nama supaya orang kenal.

Kalau saya kata awak macam tak popular langsung, senyap sunyi, marah tak?

Saya tak kisah orang nak kata apa. Mereka tidak tahu antara perbezaan menjadi penyanyi dan pelakon. Jadi penyanyi mudah sikit hendak popular kalau rezeki tiba-tiba satu lagu popular. Bidang lakonan ni kena ambil masa untuk popular kerana perlu bermula dari bawah.

Agaknya sebab ada yang kata Iqbal ni harap muka saja jambu, lakonan ‘ala-ala’ saja? Sebab tu tak laku sangat kan?

Saya tak guna muka untuk ceburi bidang lakonan kerana lakonan adalah jiwa seni saya. Saya beri sepenuh hati apabila berlakon.

Iqbal juga dikatakan tak sesuai untuk watak hero kerana nampak lembik dan tak macho kalau hendak dibandingkan dengan Remy Ishak, Fizz Fairuz dan Farid Kamil?

Sebenarnya watak hero ikut jalan cerita. Ada watak yang memerlukan hero yang macho dan ada juga watak yang mahukan hero yang nampak baik dan muka jambu.

Tak sedihkah nasib diri macam ni? Orang lain kalau jadi juara program realiti boleh popular tetapi Iqbal sebaliknya?

Saya tak sedih pun walaupun ramai orang yang masih tak kenal saya. Lagi orang tak kenal saya, lagi tu saya nak kenalkan diri saya. Saya masih muda dan ada waktu lagi nak mencipta nama.

Rosyam Nor selaku penerbit program ada bagi tawaran berlakon tak?

Ada, satu drama saja.

La, syarikat dia kan buat banyak drama, kenapa satu tawaran saja? Sepatutnya dialah yang menaikkan nama Iqbal.

Okeylah tu, walaupun satu tawaran ada juga. Syukur, Alhamdulilah.

Tak kecik hati dengan Rosyam?

Saya tak kisah sangat. Saya pun faham, sebenarnya banyak watak dalam drama-drama terbitan Rosyam tidak sesuai dengan saya.

Maknanya syarikat dia tak tolong naikkan nama Iqbal, setuju tak?

Kalau isu naik nama tu, saya rasa Suhan Movie dah berjaya menaikkan nama saya sebagai juara.Orang tahu siapa juara Pilih Kasih, Iqbal, okeylah tu.

Ada yang kata Pilih Kasih musim pertama macam gagal sebab tiada pemenang yang betul-betul diterima industri, setuju?

Siapa kata gagal? Pada saya ia tak gagal. Ia jadi platform untuk mendapat ilmu yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit walaupun bernilai RM1 juta. Peluang dan ilmu yang diberikan dalam Pilih Kasih betul-betul berharga. Bukan senang nak jadi juara. Kalau diberi peluang, saya nak masuk balik Pilih Kasih musim kedua.Banyak yang boleh belajar sebenarnya di situ.

Nama Iqbal ‘sendu’, bila-bila masa saja juara ke-dua akan menenggelamkan nama Iqbal?Sudah bersedia hadapi realiti itu?

Itu semua cabaran. Tetapi saya pun perlu berusaha gigih, tak boleh duduk diam dan mengalah. Yang penting saya jangan cepat putus asa.

Dengar cerita pernah mengamuk gara-gara kecewa sebab tak dapat tawaran, betul ke? Awak koyak replika cek Pilih Kasih lepas tiga bulan tak dapat tawaran berlakon, betul ke?

Betul tu. Saya tertekan sangat ketika itu akibat menghadapi masalah kewangan. Saya yang tanggung keluarga sekarang. Ayah dah pencen dan mak hanya jaga anak orang. Saya ada seorang adik lagi.

0 Kanak-kanak bukan hanya perlu keperluan asas tetapi masa daripada ibu-bapa. Ini bukan perkara remeh!

Penderaan emosi rosakkan psikologi anak

Oleh Hazirah Che Sab
zeehan@bharian.com.my
2010/10/10

UNICEF lancar kempen didik masyarakat, ibu bapa sedia persekitaran selamat, terjamin

KETIKA penderaan fizikal terhadap kanak-kanak semakin kerap dilaporkan, masyarakat seolah-oleh terlupa bahawa penderaan berbentuk emosi turut membawa natijah tidak kurang teruknya kepada mangsa. Mungkin penderaan emosi tidak menampakkan kesan nyata menyebabkan ramai menutup mata kepada masalah itu sedangkan ia umpama barah yang memakan tahap keyakinan diri kanak-kanak sehingga boleh merosakkan psikologi mangsa.
Penderaan emosi berlaku apabila ibu bapa atau penjaga tidak mengambil berat dan mengasihi anak, dengan gagal memberi perhatian, kasih sayang dan persekitaran sokongan bersesuaian dengan perkembangan mereka.

Akta Kanak-Kanak 2001 menyatakan seorang kanak-kanak mengalami kecederaan emosi jika wujud kerosakan pada fungsi mental dan emosi yang dibuktikan dengan antaranya, gangguan mental dan tingkah laku, termasuk kebimbangan, kemurungan, memencilkan diri, menunjukkan tingkah laku permusuhan atau perkembangan lambat.

Ia berlaku apabila ibu bapa atau penjaga tidak mampu menangani tekanan dialami setiap hari seperti keletihan, tidak mempunyai pekerjaan, kemiskinan, perceraian, kematian, krisis kesihatan dan masalah mental.
Ketika kanak-kanak mungkin pulih daripada kecederaan fizikal, kesan penderaan emosi mungkin berterusan, termasuk risiko peningkatan kemurungan berpanjangan, kurang keyakinan diri dan tidak pandai menjalin hubungan.

Naib Presiden Persatuan Sosial Malaysia, Amy Bala, berkata sekadar menyediakan keperluan asas kepada kanak-kanak, tetapi mengabaikan aspek kasih sayang dan perhatian, juga dianggap satu bentuk penderaan.

“Ramai menyangka apalah yang seorang kanak-kanak tahu. Mereka menyangka kanak-kanak cuma perlukan keperluan asas. Kanak-kanak bukan hanya perlukan makan, minum, perlindungan dan tempat tinggal yang selesa, mewah dan sebagainya, malah mereka juga perlukan masa.

“Kadang-kadang ibu bapa atau orang dewasa lupa kanak-kanak sebenarnya ingin berkongsi sesuatu. Tindakan mereka memberi gambaran mereka perlukan perhatian. Malangnya, kita pandang perkara itu remeh.

“Kita penat kerana lapan jam bekerja sehingga tidak memberi perhatian kepada anak sekembali ke rumah, tetapi kita terlupa anak juga menunggu sehingga lapan jam untuk mendapatkan perhatian ibu bapa,” katanya.

Berikutan itu, kempen anjuran Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), ‘Get on Board: Raise Your Hand, Stop Child Abuse Now’ dilancarkan untuk membuka mata masyarakat, bukan hanya penderaan fizikal dan seksual saja perlu dicegah, sebaliknya segala bentuk penderaan.

Kempen selama dua bulan itu bertujuan mendidik masyarakat mengetahui dengan lebih lanjut apa yang mereka boleh lakukan untuk mencegah penderaan terhadap kanak-kanak.

Menurut wakil UNICEF di Malaysia, Hans Olsen, setiap kanak-kanak mempunyai hak untuk membesar dalam persekitaran yang selamat dan dilindungi.

Katanya, masyarakat perlu disedarkan mengenai kesan buruk penderaan kanak-kanak dan menggesa penduduk negara ini mengetahui lebih lanjut mengenai penderaan dan apa yang boleh dibuat untuk melindungi golongan itu.

Justeru, kempen berkenaan dianjurkan bagi memperkasa dan menggalakkan orang ramai terbabit secara individu dan menyokong keluarga serta ibu bapa bagi mencegah sebarang bentuk penderaan kanak-kanak.

Kempen secara online selama dua bulan itu diharap meraih sokongan 100,000 rakyat Malaysia menjelang Hari Hak Asasi Manusia yang disambut Disember ini.

Orang ramai yang ingin menyertai dan memberi sokongan kepada kempen itu boleh melayari laman web www.uniteagainstabuse.my.

“Masalah ini perlu ditangani bersama, apa yang paling penting bukan mencari kesalahan orang lain, sebaliknya sama-sama membantu menanganinya. Daripada berdiam diri dan menunggu kerajaan bertindak, lebih baik kita sebagai rakyat mengambil inisiatif menghalang semua bentuk penderaan,” kata Olsen.

0 Kes Siti Balqis, 9 makhluk halus diusir bomoh dan dihanyut ke laut

Penduduk serbu rumah gadis ghaib rakam gambar jin


2010/10/10ORANG ramai mengambil gambar jin dan makhluk halus didakwa dimasukkan ke dalam tabung khas sebelum dihanyutkan ke laut oleh bomoh, malam tadi.
JERTIH: Rumah gadis yang mengalami gangguan misteri yang menyebabkannya sering ghaib di Kampung Gong Nangka, Apal, dekat sini, diserbu ratusan penduduk selepas dua lelaki datang menawarkan diri merawat gadis itu mendakwa berjaya menangkap sembilan makhluk halus malam kelmarin.

Dalam kaedah rawatan tradisional jam 7.30 malam itu, dua lelaki menggunakan kaedah masing-masing bagi merawat Siti Balqis Mohd Nor, 22, yang ghaib ‘dilarikan’ makhluk ketika senja dan dinihari, sejak dua bulan lalu. Dua lelaki itu yang menawarkan khidmat percuma selepas membaca kisah itu di akhbar sejak Selasa lalu, berpecah dua ketika sesi rawatan dengan seorang daripadanya berada di dalam rumah mengerjakan solat dan seorang lagi di luar rumah menggunakan jampi. Kira-kira 15 minit selepas rawatan, seorang lelaki yang berada di luar rumah mendakwa melihat satu lembaga yang didakwanya dapat ditangkap.

Dia mendakwa dapat menangkap sembilan jin atau makhluk halus yang menyebabkan beratus-ratus penduduk menyerbu rumah gadis itu.

Selepas menangkap sembilan makhluk itu, bomoh itu memasukkannya ke dalam bekas khas bertutup bagi mengelak makhluk berkenaan terlepas.

Orang ramai yang menyaksikannya tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar dan video, kebanyakannya menggunakan telefon bimbit untuk dijadikan kenangan dan bahan bukti kejayaan bomoh berkenaan.
Usaha Berita Minggu mendapatkan komen dan mengambil gambar dua bomoh itu gagal kerana mereka tidak mahu menonjolkan diri sebaliknya memberitahu makhluk halus yang ditangkap, dihanyutkan ke laut.

Siti Balqis pula mengakui kini berasa lebih tenteram kerana dalam tempoh 48 jam lalu, beliau sudah tidak lagi ghaib.

“Saya harap usaha murni semua pihak yang menghulurkan bantuan akan membuahkan hasil dan membolehkan saya kembali menjalani kehidupan seperti biasa,” katanya.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi, Ramlan Ali.

Ibunya, Norizan Said, 47, berkata, sejak kisah anaknya disiarkan, 17 bomoh menawarkan diri merawat Siti Balqis secara percuma tetapi kejadian malam tadi adalah kemuncaknya apabila bomoh berkenaan dapat menangkap makhluk yang sebelum ini didakwa menjadi punca anaknya ghaib.

Katanya, sejak kisah anaknya disiarkan media, keluarganya juga berasa lega kerana tidak perlu lagi menanggung perbelanjaan besar untuk mengupah bomoh sama ada berasaskan rawatan Islam atau kaedah tradisional kerana semuanya kini menawarkan khidmat merawat anaknya secara percuma.