.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, October 01, 2010

0 Planet seperti bumi ditemui selepas 11 tahun pemerhatian

Planet digelar Bumi Baru ditemui
LAKARAN artis menunjukkan planet Gliese 581g.LOS ANGELES - Lima pakar astronomi Amerika Syarikat (AS) menemui sebuah planet baru dikenali sebagai Gliese 581g yang kelihatan seperti Bumi, lapor beberapa buah akhbar semalam.

Planet itu terletak di satu kawasan yang dirujuk sebagai zon kehidupan kerana suhunya tidak terlalu panas atau sejuk bagi cecair membentuk lautan, sungai dan tasik serta berada pada jarak 20 tahun cahaya dari Bumi.

Planet itu mengelilingi satu bintang yang yang dianggap seperti matahari.

Bintang itu diberi nama Gliese 581.

Planet itu berpusing mengelilingi bintang itu setiap 37 hari untuk satu putaran penuh.

Ia didapati tiga kali besar daripada Bumi namun berada dekat dengan bintang itu pada jarak 22.5 juta kilometer.

Planet yang digelar sebagai 'Bumi Baru' itu mempunyai satu bahagian yang sentiasa siang manakala bahagian yang bertentangan selalu malam kerana ia tidak banyak berputar.

Kumpulan pakar itu tidak dapat mengesahkan sama ada wujud air di planet tersebut.

Namun, salah seorang pakar astronomi, Dr. Steven Vogt dari Universiti California di Santa Cruz yang mengetuai kajian itu percaya terdapat peluang kehidupan di planet tersebut.

Graviti di planet itu sama seperti Bumi sekali gus membolehkan seorang manusia berjalan tanpa menghadapi sebarang kesukaran.

Menurut Dr. Vogt, bintang yang menjadi matahari di planet itu berada pada kedudukan sama pada setiap masa.

Sebuah kapal angkasa yang mempunyai kelajuan hampir dengan cahaya memerlukan masa 20 tahun untuk tiba di planet itu.

Penemuan itu dibuat selepas 11 tahun pemerhatian dijalankan di Balai Cerap W. M. Kec di Hawaii. - Agensi

0 Cadang ibu negara Indonesia dipindah ke Borneo

Susilo cadang pindah ibu negara

JAKARTA 30 Sept. - Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono mempunyai satu penyelesaian bagi mengatasi masalah kepadatan penduduk, kesesakan jalan raya dan banjir teruk di Jakarta iaitu dengan memindahkan ibu negara ini ke tempat lain.

"Jika kita jujur, objektif, Jakarta sudah tidak ideal lagi," kata beliau yang telah mengerahkan pasukan sehingga ke Kepulauan Borneo untuk mencari tapak baru.

Usul-usul untuk memindahkan ibu negara ini dalam projek yang menelan belanja kira-kira AS$11 bilion (RM34 bilion) sebelum ini gagal direalisasikan dan nasib sama mungkin menimpa cadangan terbaru ini.

Banjir juga kerap berlaku dengan air banjir mencapai paras pinggang menghalang lalu lintas dan menenggelamkan rumah setiap kali musim hujan, malah menyebabkan berpuluh-puluh penduduk mati akibat kejutan elektrik.

Dengan lebih 500 buah kereta dan 1,500 motosikal baru memasuki jalan raya setiap hari, tambahan kepada 6.7 juta buah kenderaan di bandar raya ini sudah cukup menyesakkan jalan raya, trafik bergerak pada kelajuan 10 kilometer sejam.

Ia menyebabkan Jakarta, bandar raya terbesar di dunia yang tidak mempunyai sistem kereta api bawah tanah, mengalami kerugian kira-kira AS$1.4 bilion (RM4.3 bilion) dari segi masa dan bahan api, kata jurucakap kerajaan, Yopie Hidayat.

Beberapa negara telah memindahkan ibu negara mereka ke tempat lain seperti Brazil, Pakistan, Malaysia, Myanmar dan beberapa negara lain, atas pelbagai sebab sama ada atas faktor politik hinggalah ekonomi.

Presiden pertama, Sukarno menyarankan untuk memindahkan ibu negara republik ini ke Borneo bagi memacu kemajuan di seluruh negara dengan 17,000 buah pulau ini secara sama rata.

Suharto pula mahu Jonggol sebagai ibu negara baru.

Susilo kini menimbangkan kedua-dua lokasi. - AP