.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Sunday, August 29, 2010

0 Saya lupa apa agama Brad Pit dan Angelina Jolie. Rupanya Angelina Jolie belum berkahwin dengan Brat Pit? Bagaimana dengan Jeniffer Aniston?

Angelina teringin kahwin?


2010/08/29
LOS ANGELES: Selepas menghabiskan masa bersama sebagai pasangan tanpa nikah sejak 2005, Angelina Jolie dilaporkan mula berfikir untuk mengikat perkahwinan dengan Brad Pitt.


ANGELINA...dua kali gagal dalam perkahwinan.

“Menjadi isteri kepada seseorang memang sesuatu yang indah,” katanya, semalam.


Bagaimanapun, kenyataan berkenaan tidak bermakna rancangan Angelina itu akan menjadi kenyataan dalam waktu terdekat.


Tambahan pula Angelina, 35, pernah mengalami pengalaman menjadi isteri - sebanyak dua kali - tetapi gagal bertahan.


Justeru, katanya, belum ada keperluan mengikat hubungannya dengan Pitt dalam waktu terdekat.


Angelina pernah berkahwin dengan Jonny Lee Miller pada 1996 tetapi bercerai pada 1999. Dia kemudian memilih aktor, Billy Bob Thornton, sebagai suami pada 2000 tetapi akhirnya berpisah tiga tahun kemdian.


Hasil hubungannya dengan Pitt, Angelina melahirkan Shiloh Nouvel, 4, dan pasangan kembar, Knox dan Vivienne, 2.


Pasangan itu juga membesarkan tiga anak angkat, iaitu Maddox, 8, Zahara, 5, Pax, 6.


Kata Angelina, dia dan Pitt, 46, setakat ini memberikan komitmen tinggi untuk kekal mempertahankan keluarga mereka.


“Saya mengalami banyak pengalaman indah bersama Pitt.


“Satu daripadanya adalah kerana sikap saling mendorong semasa sendiri untuk menjadi manusia lebih baik,” katanya. - Agensi

0 Gunung berapi meletus selepas 400 tahun menyepi di utara Sumatera, Indonesia

Gunung berapi meletus selepas 400 tahun menyepi
29/08/2010 12:55pm


JAKARTA, Indonesia, 29 Ogos - Gunung berapi di barat Indonesia melimpahkan lava serta menyemburkan pasir panas ke udara awal pagi tadi, pertama kali meletus selepas tidak aktif sejak 400 tahun lalu.

Ahli gunung berapi kerajaan, Surono berkata, Gunung Berapi Sinabung di utara Sumatera itu mula menggelegak beberapa hari lalu dan letusan yang berlaku sebentar tadi hampir berhenti.

Letusan itu menyebabkan debu dan pasir disembur ke udara setinggi 1.5 kilometer namun lava hanya melimpah keluar di sekitar kawah. - AP


Artikel berkaitan:

Indonesia keluarkan amaran berbahaya selepas letusan gunung berapi


2010/08/29
JAKARTA: Indonesia dalam keadaan berhati-hati selepas gunung berapi di pulau Sumatera meletus, meluahkan asap dan abu sedalam 1,500 meter ke udara sehingga memaksa sekurang-kurangnya 12,000 penduduk berpindah.

"Pada awalnya kami menganggap abu dan asap itu disebabkan hujan, tetapi ini kami tahu punca kejadian itu adalah tekanan daripada magma. Ia jelas berbahaya...jadi kami meningkatkan amaran ke tahap tertinggi atau peringkat merah," kata Ketua Pusat Amaran Bencana negara itu, Surono di sini, sebentar tadi. - AFP


Artikel berkaitan:

DUNIA

Ribuan lari gunung berapi meletusGAMBAR menunjukkan Gunung Sinabung meletus di daerah Tanah Karo, di luar bandar Medan, Sumatera Utara semalam.


JAKARTA - Sebuah gunung berapi di Pulau Sumatera, Indonesia meletus buat pertama kali dalam tempoh 400 tahun semalam. Gunung itu mengeluarkan asap dan debu ke udara sekali gus menyebabkan ribuan penduduk bertindak menyelamatkan diri dengan meninggalkan rumah masing-masing.

Menurut beberapa pegawai, pemerintah Indonesia mengeluarkan satu amaran selepas Gunung Sinabung itu meletus dan menyebabkan kawasan di sekitarnya diselubungi asap hitam.

Setakat ini tidak ada sebarang kecelakaan sama ada melibatkan kematian atau kecederaan dilaporkan kepada pihak berkuasa.

"Ia amat berbahaya. Justeru kami meningkatkan amaran ke peringkat paling tertinggi atau amaran merah," kata Ketua Pusat Amaran Gunung Berapi Indonesia, Surono.

"Dari kawah itu, gunung itu menghaburkan asap dan debu 1,500 meter ke udara," tambahnya.

"Pada mulannya, kami menganggap debu dan asap itu berlaku akibat hujan tetapi kini kami tahu tekanan yang menyebabkan ia berlaku adalah daripada magma," jelas Surono.

Dia berkata, Gunung Sinabung yang setinggi 2,460 meter di utara Sumatera itu tidak pernah meletus lebih 400 tahun tetapi ia kini menunjukkan tanda-tanda letusan.

Kira-kira 9,300 orang sudah dipindahkan dari beberapa buah kampung ke bandar-bandar termasuk di Berastagi dan Kabanjahe.

"Debu itu tersebar pada jarak sehingga 30 kilometer dari gunung berapi. Ramai penduduk kampung yang dipindahkan itu adalah petani," jelasnya. - AFP


Artikel susulan:

Gunung Sinabung terus hamburkan abu


GUNUNG Sinabung memuntahkan asap dan debu ke udara di Karo dekat Medan, Sumatera, Indonesia, semalam. - APKABANJAHE 30 Ogos - Gunung berapi Sinabung di Indonesia terus menghamburkan asap dan abu jauh ke udara hari ini, menyebabkan penerbangan tergendala dan beribu-ribu lagi penduduk melarikan diri ke pusat perlindungan sementara.

Syarikat penerbangan diberi amaran supaya mengelakkan Gunung Sinabung di Sumatera Utara apabila ia meletus pada hari kedua selepas kembali aktif buat kali pertama dalam tempoh empat abad, semalam.

"Ia meletus lagi pada 6.30 pagi ini (7.30 pagi waktu Malaysia) dan letusan berlaku selama kira-kira 15 minit.

"Asap dan abu menjulang sekurang-kurangnya 2,000 meter," kata pakar gunung berapi kerajaan, Agus Budianto.

Letusan itu lebih besar daripada letusan semalam apabila Sinabung kembali aktif buat kali pertama sejak 1600, menjadi gunung terbaru dalam senarai 69 gunung berapi aktif di Indonesia.

Pesawat diarah menjauhi kawasan gunung berapi dan pelawat ke Sumatera Utara diberi amaran mengenai kemungkinan penerbangan mereka tergendala, kata jurucakap Kementerian Pengangkutan, Bambang Ervan.

"Lalu lintas udara keluar masuk ke wilayah itu boleh terjejas, semuanya bergantung kepada arah angin," katanya.

Beberapa penerbangan domestik termasuk ke ibu kota wilayah, Medan terpaksa dibatalkan disebabkan asap tebal.

Jumlah penduduk yang ditempatkan di pusat perlindungan sementara meningkat kepada 21,000 orang, kata pegawai pengurusan bencana, Andes Mbaga.

Sebanyak 16 pusat perlindungan didirikan untuk menempatkan penduduk yang meninggalkan kampung mereka apabila abu dan batu mula dihamburkan ke kawasan sekitar awal semalam. - AFP