.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Thursday, April 01, 2010

0 Apabila Kit Siang kritik Muhyiddin tentang 1Malaysia

Kit Siang berniat jahat serang 1Malaysia


2010/04/01
KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tindakan Lim Kit Siang yang menyerangnya konon tidak menyokong konsep 1Malaysia adalah perbuatan jahat untuk memecah-belahkan pemimpin kerajaan.

Sambil menegaskan beliau pemimpin Barisan Nasional yang diamanahkan untuk adil kepada semua kaum, Timbalan Perdana Menteri berkata, ia menunjukkan Penasihat DAP itu kehabisan isu dengan membuat kenyataan beliau dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak senada konsep 1Malaysia. “Saya percaya Kit Siang ada niat jahat sebab tidak sokong 1Malaysia. Tindakan jahat itu bertujuan menyerang gagasan 1Malaysia yang disokong rakyat tetapi tidak disokong pemimpin itu. “Dalam BN semua kaum ada, Iban sehingga Melayu, Cina dan India dan kita mewakili semua kaum di negara ini. DAP pejuang satu kaum, tetapi cakap dia Middle Malaysia,” katanya semalam.

Muhyiddin mengulas gesaan Kit Siang semalam yang mencabar beliau meletakkan jawatan Timbalan Perdana Menteri jika gagal menjelaskan pendirian terhadap konsep 1Malaysia.

Muhyiddin berkata, penjelasannya di Dewan Rakyat sebelum ini jelas iaitu apabila pemimpin berjuang untuk kaumnya, ia tidak bermakna menolak 1Malaysia.
“Tidak salah bagi pemimpin berjuang untuk kepentingan kaum dia. Tidak mungkin Lim kata tak berjuang kaum Cina.
“Tidak bermakna bila kata nak tolong Melayu, orang Cina tak tolong. Malah, DAP dianggap sebagai parti cauvinis yang dominasi oleh satu kaum saja,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, BN tidak terperangkap dengan permainan politik Kit Siang yang cuba mengalih tumpuan rakyat terhadap pelbagai isu yang gagal diselesaikan pembangkang.

“Saya tidak termakan itu, dia boleh sebut seribu kali. Saya seorang Melayu, tetapi tidak bererti kita bukan rakyat Malaysia. Kalau saya jelaskan banyak kali pun, Lim tidak akan faham,” katanya.

0 Kejadian yang memalukan sekolah SMK. Siapa harus dipersalahkan? Apakah ini sabotaj? Apakah akan berulang lagi?

20 pelajar dicop tak berdisiplin dapat sijil berhenti baru


2010/04/01
ALOR SETAR: Dua puluh dua pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Yan yang dilabel sebagai pelajar tidak berdisiplin dalam sijil berhenti sekolah diminta pergi ke sekolah itu untuk mendapat-kan sijil baru.

Difahamkan, selepas berita itu didedahkan akhbar ini kelmarin, beberapa pegawai dari Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Yan diarah ke sekolah berkenaan untuk menyelesaikan masalah itu. Pengarah Pelajaran Negeri, Shahidan Abdul Rahman, berkata perkara itu sudah diselesaikan kerana beliau sudah mengarahkan pihak sekolah mengeluarkan sijil berhenti sekolah baru kepada pelajar terbabit. “Ia sudah selesai dan kita harap pelajar pergi mendapatkan sijil berhenti sekolah baru. Mungkin ketika ini sekolah menghadapi masalah untuk menghubungi sesetengah pelajar, oleh itu saya harap mereka boleh datang ke sekolah untuk berurusan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Kelmarin akhbar ini melaporkan 22 bekas pelajar SMK Yan itu menghadapi masa depan yang gelap berikutan dilabel sebagai pelajar tidak berdisiplin dalam sijil berhenti sekolah walaupun tidak melakukan kesalahan serius sepanjang tempoh persekolahan.

Malah ada di antara mereka menyertai acara sukan hingga berjaya mewakili negeri, tetapi sumbangan itu tidak diiktiraf kerana tidak dicatat dalam sijil berkenaan.

0 Gaji kurang RM1000 adalah miskin tegar. Bagaimana bantu golongan ini?

2.2 juta pekerja bergaji rendah
Oleh Syuhada Choo Abdullah
choo@bharian.com.my
2010/04/01
Pendapatan bulanan bawah RM1,000 layak dikategorikan miskin tegar

KUALA LUMPUR: Kira-kira 2.2 juta pekerja tempatan di seluruh negara menerima gaji pokok di bawah RM1,000 sebulan dengan lebih 1.8 juta daripadanya berpendapatan di bawah paras kemiskinan dan kemiskinan tegar. Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Syed Shahir Syed Mohamud, mendakwa daripada jumlah itu, 1.5 juta menerima gaji pokok di bawah paras kemiskinan dan lebih 300,000 lagi di bawah kadar kemiskinan tegar. Katanya, mereka adalah pekerja dalam pelbagai sektor, termasuk perkhidmatan seperti perhotelan, perladangan, pengangkutan, pembuatan dan lain-lain sektor.

Golongan miskin ditakrifkan sebagai isi rumah dengan jumlah pendapatan kurang atau bersamaan RM750 sebulan, manakala miskin tegar pula isi rumah yang mempunyai jumlah pendapatan kurang atau bersamaan dengan RM440 sebulan.

Syed Shahir berkata, gaji pokok yang tidak seberapa itu menjejaskan kadar caruman dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sehingga mereka dikhuatiri dibelenggu kesulitan hidup berterusan apabila tamat tempoh perkhidmatan pada usia tua kelak.

“Gaji pokok yang terlalu rendah menjadi antara faktor utama mereka menghadapi masalah seperti menanggung beban hutang ceti atau along berikutan kesempitan hidup.
“Kualiti kehidupan sebahagian mereka juga merosot kerana terpaksa melakukan dua kerja pada waktu siang dan malam untuk menambah pendapatan.
“Malah, ada di kalangan mereka mengalami kemalangan akibat keletihan.

“Selain itu, ada pekerja terpaksa memikul beban berat dengan bekerja untuk tempoh panjang dalam sehari kerana mahu mendapat bayaran kerja lebih masa.

“Bukan itu saja, ada pekerja yang memperoleh gaji pokok pada kadar statik untuk tempoh agak lama, malah terpaksa berdiam diri dalam derita kerana di sesetengah tempat kerja, tiada kesatuan yang dapat bersuara bagi pihak mereka,” katanya semalam.

Akhbar baru-baru ini melaporkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak meminta majikan menimbangkan tawaran gaji yang lebih menarik untuk pekerja tempatan kerana kerajaan banyak menerima aduan gaji ditawarkan tidak memadai bagi menarik minat mereka bekerja.

Ia berikutan ada majikan yang menawarkan gaji tidak setimpal dengan kelayakan dan kemahiran seorang pekerja itu selain boleh memperbaiki kehidupan pekerja tempatan.

Mengulas lanjut, Syed Shahir berkata, tanpa penguatkuasaan undang-undang atau peraturan secara khusus, tidak mustahil majikan bersikap sambil lewa terhadap saranan pemimpin negara dengan mengemukakan pelbagai alasan untuk mengelakkan tanggungjawab berkenaan.

“Justeru, sudah tiba masanya kerajaan membuktikan ketegasan dengan memperkenalkan dasar gaji minimum RM900 sebulan bagi semua sektor pekerjaan dan elaun kos sara hidup (Cola) RM300,” katanya.