.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Friday, January 22, 2010

1 Penting untuk misi perpaduan dan keamanan bagi rakyat Malaysia untuk ambil iktibar

Sumber: UM:

Rakyat AS makin prejudis terhadap Islam
NEW YORK 21 Jan. - Rakyat Amerika Syarikat (AS) kini dua kali ganda lebih prejudis terhadap agama Islam berbanding agama Kristian, Yahudi atau Buddha, mengikut hasil tinjauan terbaru.

Hampir dua pertiga daripada rakyat Amerika berkata, mereka hanya mempunyai sedikit pengetahuan atau tidak ada pengetahuan langsung tentang Islam. Namun, majoriti mereka tidak menyukai agama ini.

Analisis yang dikeluarkan hari ini oleh Gallup World Religion Survey dan ia sebahagian daripada projek mencari jalan meningkatkan pemahaman rakyat Amerika terhadap Islam.

Kebanyakan penganalisis yang mengkaji fahaman pelampau turut menyatakan bahawa penganut Islam di AS merasa terasing daripada sempadan kemasyarakatan menentang integriti dan berpotensi menjadi lebih mudah terpengaruh dengan idea-idea radikal.

Dalam tinjauan itu, hanya separuh rakyat AS berkata, mereka tidak merasa prejudis terhadap Islam. Bagaimanapun, 43 peratus mengaku hanya mempunyai sekurang-kurangnya 'sedikit' prejudis terhadap Islam iaitu ketara tinggi daripada agama lain.

Kira-kira 18 peratus responden berkata, mereka mempunyai sedikit prejudis terhadap agama Kristian dan 15 peratus pula terhadap Yahudi serta 14 peratus ke atas Buddha.

Ditanya tentang pengetahuan berkenaan Islam, 63 peratus daripada rakyat AS memberitahu mempunyai pengetahuan 'yang amat sedikit' atau tidak ada langsung.

Majoriti responden percaya, kebanyakan penganut Islam mahukan keamanan tetapi masih terdapat 53 peratus rakyat AS berpendapat agama Islam 'tidak terlalu baik' atau 'tidak baik untuk semua', berbanding 25 peratus rakyat AS yang menyatakan mereka mempunyai gambaran buruk terhadap Yahudi dan tujuh peratus berpendapat mempunyai 'sedikit' atau 'banyak' prejudis ke atas Yahudi.

Secara peribadinya, mengetahui tentang Islam tidak mempunyai kaitan dengan kerendahan tahap prejudis, walaupun tidak mengetahui agama ini berhadapan dengan tahap berat sebelah yang besar. - AP

0 Jika tiada permintaan, mereka pun tidak beria-ia bawa. Katakan tidak kepada dadah @ narkotik

Sumber: UM:

KLIA transit dadah

Oleh ZULKIFLI JALIL
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 21 Jan. - Kegiatan penyeludupan dadah menggunakan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebagai transit kini di tahap menakutkan.

Mendedahkan demikian, Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Penguatkuasaan dan Pematuhan), Datuk Mohamed Khalid Yusuf berkata, ini berikutan peningkatan nilai rampasan dadah di lapangan terbang itu begitu mendadak sebanyak RM62 juta tahun lalu berbanding RM17.6 juta pada 2008.

Serentak itu, tegas beliau, kastam terus memperhebatkan penguatkuasaannya memerangi penyeludupan dadah di KLIA.

Ini termasuk menugaskan para pegawainya memantau pesawat-pesawat antarabangsa dan warganegara tertentu yang dikenal pasti terlibat secara langsung dalam kegiatan tersebut.

"Daripada kebanyakan ketamin yang dirampas, pihak kastam mengesan rata-rata individu terlibat memegang pasport yang tertera mereka dari Trichy, sebuah kampung di Chennai, India. Demikian juga warganegara dari Asia Barat.

"Dadah itu antaranya diletakkan dalam tin berisi kunyit yang di bawahnya terdapat satu lapisan tersembunyi.

"Pelbagai modus operandi penyeludupan dadah ini antaranya kita dapati tin kunyit itu masih tertera nama pasar raya dari kawasan yang sama malahan individu terlibat juga memakai jenis kasut serupa berwarna hitam," katanya.

Beliau ditemui pemberita pada majlis Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri Ibrahim Jaapar bersama media di Ibu Pejabat Kastam di sini hari ini.

Mohamed Khalid berkata, pihaknya juga mendapat kerjasama daripada Pihak Pentadbir Kastam ASEAN termasuk baru-baru ini dari Hong Kong yang menyalurkan maklumat mengenai individu yang terlepas daripada pemeriksaan di sana dengan laluannya menuju KLIA.

"Kastam sentiasa melihat trend modus operandi yang sering berubah ini antaranya dadah diseludup menerusi televisyen hitam putih dan CPU komputer," katanya.

Terdahulu, Ibrahim dalam ucapan alu-aluannya berkata, kastam memperoleh RM25.9 bilion hasil pungutan tahun lalu.

Kata beliau, 62.1 peratus daripada pungutan itu diperoleh daripada cukai dalam negara meliputi cukai eksais, jualan dan perkhidmatan manakala 30 peratus lagi hasil cukai import dan eksport.

"Tugas kastam begitu meluas, kita tidak semata-mata pungut cukai dan terlibat dalam aspek pencegahan.

"Malah, kita terlibat sebagai penasihat dan perunding para pelabur dalam menyalurkan prosedur kastam yang perlu mereka patuhi," katanya.