.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, December 20, 2010

0 Suka dan duka bekerja di luar negara : Rakyat Indonesia

Pekerja Indonesia di luar negara hantar pulang RM16b setahun
JAKARTA 19 Dis. – Lebih empat juta rakyat Indonesia menjadi pekerja asing di luar negara terutamanya di Malaysia, Singapura, Arab Saudi, Hong Kong, Taiwan, Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Kuwait.

Menurut rekod Bank Indonesia (BI) sehingga September 2010, pekerja Indonesia di luar negara pada tahun ini menghantar pulang wang berjumlah AS$5.03 bilion (RM16.1 bilion), meningkat 2.44 peratus berbanding AS$4.91 bilion (RM15.22 bilion) dalam tempoh sama tahun lepas, lapor agensi berita Antara semalam.

Jurucakap bank pusat itu, Difi A. Djohansyah baru-baru ini berkata, pada tahun ini sehingga September 2010, Indonesia menghantar 427,000 pekerja ke luar negara, menurun 12 peratus berbanding 479,000 pekerja dalam tempoh sama pada 2009.

Dengan pertambahan pekerja itu, jumlah pekerja Indonesia di luar negara pada September 2010 mencecah 4.32 juta orang.

Kemiskinan dan kekurangan pekerjaan di negara sendiri adalah antara faktor yang memaksa mereka bekerja di luar negara.

Di sebalik banyak cerita gembira, terdapat juga beberapa kisah duka kerana pekerja menjadi mangsa tragedi dan penderitaan.

Ada yang kembali ke tanah air di dalam keranda kerana menjadi mangsa penyakit, pembunuhan dan kemalangan, manakala sesetengah pembantu rumah hilang upaya akibat diseksa oleh majikan mereka.

Baru-baru ini Sumiati Salan Mustafa dari Nusa Tenggara Barat (NTB) dilaporkan didera oleh majikannya di Madinah, Arab Saudi, dengan tubuhnya diseterika dan sebahagian bibirnya digunting.

Buat masa ini terdapat 927,500 pekerja Indonesia di Arab Saudi, menjadikannya pengguna tenaga kerja Indonesia yang kedua terbesar selepas Malaysia.

Pengarah Eksekutif pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Migrant Care, Anis Hidayah baru-baru ini berkata, penderaan yang dialami oleh Sumiati kerap berlaku pada pekerja lain tetapi kerajaan Indonesia tidak menganggapnya sebagai masalah serius yang memerlukan tindakan konkrit. – Bernama

0 comments: