.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, December 22, 2010

0 Jangan panang mudah hal tandas. Ketiadaan tandas buat negara berbelanja RM169 bilion setiap tahun

India rugi RM169.31 bilion akibat kurang tandas, cara hidup tidak bersih

NEW DELHI 21 Dis. - Masalah kekurangan tandas dan cara hidup yang tidak bersih di India menyebabkan negara kuasa ekonomi ketiga terbesar di Asia itu kerugian sebanyak AS$54 bilion (RM169.31 bilion) setiap tahun, kata Bank Dunia semalam.

Kekerapan kematian bayi pramatang dan kos rawatan pesakit hanya merugikan masa serta melemahkan produktiviti selain turut melumpuhkan industri pelancongan di negara ini, tambah laporan Bank Dunia itu.

"Sejak berdekad lalu, kami menyedari tentang kekurangan tandas dan masalah sanitasi di India.

"Laporan yang kami terima menunjukkan India mengalami kemelesetan ekonomi dan kanak-kanak serta penduduk miskin tinggal dalam keadaan sistem sanitasi yang teruk," kata Ketua Program Air dan Sanitasi Selatan Asia bagi Bank Dunia, Christopher Juan Costain.

Laporan Bank Dunia itu menambah, masalah kesihatan yang dialami rakyat adalah punca utama berlakunya kemelesetan ekonomi di India.

Beberapa pakar dalam laporan Bank Dunia itu berkata, seramai 450,000 kematian daripada 575 juta kes cirit-birit dilaporkan berlaku setiap tahun di India.

Menurut laporan itu, masih ramai penduduk di bandar dan di luar bandar yang membuang air besar di merata tempat, tidak mencuci tangan dan diselubungi masalah sistem perparitan yang sangat daif.

Kos rawatan pesakit akibat penyakit cirit-birit, malaria, trakoma, cacing di dalam usus dan kematian akibat bayi pramatang menyebabkan India terpaksa berbelanja sebanyak AS$38.5 bilion (RM121.12 bilion) setiap tahun.

Selebihnya kos sebanyak AS$10.7 bilion (RM33.66 bilion) lagi adalah akibat daripada kerugian masa yang banyak dihabiskan untuk mencari tandas awam serta terpaksa membuang air besar di merata tempat berbanding jika seseorang itu mempunyai tandas sendiri yang bersih dan selesa di rumah sendiri.

Kekurangan tandas di bangunan sekolah dan pejabat juga merupakan punca pelajar perempuan serta pekerja wanita sering tidak hadir atau ponteng sekolah dan pejabat hanya kerana mereka berasa tidak selesa. - REUTERS

0 comments: