.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, November 22, 2010

0 Isi kandungan yang baik di FB lebih baik berbanding banyak rakan tetapi cerita kosong

Rakyat perlu guna laman sosial secara berhemah: PM


2010/11/22
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak mahu rakyat Malaysia menjadi pemimpin kepada usaha membimbing pengguna jaringan media sosial supaya menggunakannya secara berhemah dan bijak.

Perdana Menteri berkata, ini disebabkan jaringan media sosial seharusnya digunakan bagi tujuan murni seperti menjadi medan perbincangan membina dan tempat menyampaikan pandangan bersifat sederhana. “Kita perlu menunjukkan teladan baik atau memimpin usaha bagaimana menjadikan media sosial sebagai tempat perbincangan membina, sama ada di Facebook, Twitter atau jaringan sosial yang lain. “Sudah pasti, akan ada kumpulan kecil yang akan memperjuangkan ideologi dan sikap ekstrim, tetapi ia tidak sepatutnya menjadi penghalang bagi kita menyuarakan pandangan bersifat sederhana serta wasatiyyah,” katanya menerusi blognya, semalam.

Perdana Menteri berkata, rakyat seharusnya tidak terpengaruh dengan provokasi dalam talian yang bersifat tidak matang dan kasar, sebaliknya perlu mengambil pendekatan yang mencerminkan kita adalah bangsa berintegriti serta berbudi bahasa.

Katanya, rakyat juga seharusnya mempelopori usaha menggalakkan pengguna media sosial melakukan perkara yang sama dan menyuarakan pandangan sederhana.

“Ia akan menjadi ukuran terhadap usaha kita membentuk mentaliti kelas pertama, bagi menggambarkan kita benar-benar 1Malaysia,” katanya.
Najib turut melontarkan persoalan apakah pandangan rakyat mengenai usaha mempromosi budaya sederhana dalam talian.

0 comments: