.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, November 23, 2010

0 Fenomena Harry Porter. Kehebatan Filem dari Novel Bersiri.

Harry Porter pecah rekod minggu pertama

LOS ANGELES 22 Nov. - Filem terkini Harry Potter mencatat rekod baru jualan tiket pada minggu pertama tayangannya apabila memperolehi AS$330 juta (RM1.027 bilion) di seluruh dunia.

Menurut studio Warner Brothers, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 meraih kutipan sebanyak AS$125.1 juta (RM388.8 juta) di Amerika Syarikat (AS) dan mendapat kutipan tiket terbesar dalam minggu pertama tayangannya di Britain sebanyak AS$28 juta (RM87 juta).

Di Australia, filem tersebut mencatatkan hasil jualan tiket sebanyak AS$15 juta (RM46.6 juta) dan di Rusia sebanyak AS$12 juta (RM37.2 juta), yang merupakan permulaan yang baik pada minggu pertama siri Harry Potter itu dengan sambungannya Deathly Hallows: Part 2 pada tahun hadapan.

"Ini baru benar-benar fenomena filem dan ini adalah episod permulaan daripada dua bahagian filem tersebut," kata ketua pengedaran filem studio tersebut di AS, Dan Fellman.

"Kami amat teruja melihat sambutan yang diberikan oleh penonton di seluruh dunia.

"Ini adalah bukti dari visi luar biasa yang dihasilkan penulisnya JK Rowling, bakat yang ditunjukkan oleh pelakon, pembuat filem dan semua orang yang terlibat dalam penerbitan dan kerja keras pengedaran kami dan pasukan pemasaran di seluruh dunia," tambah Ketua Pengedaran Antarabangsa, Veronika Kwan -Rubinek.

Hallows: Part 1 mempunyai peluang baik untuk menjadi filem paling terlaris tahun ini jika ia dapat mengekalkan momentum semasa musim percutian di AS.

Dalam filem baru siri keenam dan kedua akhir itu, Lord Voldemort dan konco-konco jahatnya mengawal lilitan besar dunia sihir dan Harry berada dalam keadaan yang bahaya.

Menurut anggaran kutipan mingguan oleh Exhibitor Relation di AS, filem Harry Potter memperolehi hasil jualan tiket sebanyak AS$125 juta (RM388.3 juta) seminggu mengatasi sembilan lagi filem yang berada dalam carta 10 filem terlaris.

Filem animasi komedi Megamind berada di tangga kedua dengan pungutan AS$16.2 juta (RM50.3 juta) diikuti filem aksi dibintangi Denzel Washington dan Chris Pinewith Unstoppable dengan hasil AS$13.1 juta (RM40.7 juta). - AFP

0 comments: