.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, October 02, 2010

0 Pelancong paling suka alam sekitar dan makanan Malaysia untuk mereka datang balik

Pengembara kaya pilih Malaysia

Oleh AINUL ASNIERA AHSAN
ainul.ahsan@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 30 Sept. - Pengembara kaya dari Singapura, Amerika Syarikat (AS) dan United Kingdom (UK) memilih Malaysia sebagai destinasi pelancongan mereka dalam dua tahun lagi.

Persatuan Pengembaraan Asia Pasifik-Visa yang melaksanakan Tinjauan Pengembaraan Asia Pasifik mendapati, 22 peratus pengembara kaya dari Singapura telah memilih Malaysia sebagai destinasi pelancongan, AS (17 peratus) peratus dan UK (16 peratus).

Mereka yang menjadi responden adalah berumur 40 tahun ke atas dan merupakan di kalangan golongan profesional berpendapatan melebihi AS$6,000 (RM18,500) sebulan.

Kebanyakan mereka itu memperuntukan bajet bagi tujuan pelancongan hampir AS$3,000 (RM9,000).

Antara faktor utama tarikan Malaysia sehingga membawa mereka ke negara ini adalah alam sekitar, kawasan pelancongan baru, makanan, cuaca dan pantai.

Bagi pengembara yang pernah melancong ke negara ini, faktor kepelbagaian menu tempatan telah menarik mereka untuk ke negara ini buat kali kedua.

''Tinjauan ini mendapati 70 peratus pelancong asing akan datang semula ke Malaysia hanya disebabkan untuk menikmati makanan dan bakinya untuk tujuan aktiviti luar seperti golf.,'' katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Pengurus Negara Visa Malaysia, Stuart Tomlinson berkata, hasil tinjauan itu menunjukkan industri pelancongan negara bakal menjadi destinasi pilihan pelancong mewah menjelang 2012.

Tambahnya, tinjauan itu membuat kesimpulan bahawa kerja keras Kementerian Pelancongan dalam mempromosi negara sebagai destinasi pengembara unik berjaya.

0 comments: