.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, October 23, 2010

0 Melabur dalam pembangunan modal insan, selesaikan masalah bersama

Fikir untuk atasi masalah bersama

Oleh Mohamad Abdullah

2010/10/23
Rakyat perlu manfaat peluang pendidikan bagi ubah sikap, tingkah laku di jalan raya

PEMBENTANGAN Bajet 2011 oleh Perdana Menteri berteras kepada empat strategi, antaranya termasuk membangunkan modal insan dan mensejahterakan hidup rakyat seharusnya disambut rakyat dalam merealisasikan hasrat murni berkenaan. Apatah lagi dengan peruntukan besar kepada bidang pendidikan seharusnya berupaya mendidik kita memberikan nilai tinggi kepada proses pendidikan yang dilalui. Pendidikan harus berupaya membuka minda dan pemikiran kita untuk mewujudkan masyarakat yang sejahtera, prihatin dan memainkan peranan bersama dalam menangani isu bersama. Kejadian kemalangan jalan raya ngeri yang berlaku di Lebuh Raya Utara Selatan pada 10 Oktober 2010 yang dianggap sesetengah orang sebagai tarikh keramat, tentu akan tetap terpahat kukuh dalam ingatan kita. Kemalangan ngeri seperti ini bukanlah baru kepada masyarakat negara ini, malah sudah terlalu kerap terjadi, sehingga kita menerimanya sebagai takdir dan dengan mudah melupakannya.

Namun, ia tidak semudah itu kepada mereka yang melalui pengalaman pahit seperti ini. Anak kehilangan ibu bapa. Ibu bapa menangisi pemergian anak dan ahli keluarga. Malah, lebih sebak apabila dihantui bayangan itu apabila gambar dan video dipapar dalam laman sosial seperti Facebook.

Apa pun niat kita memaparkan gambar yang sesetengahnya mengerikan, tentunya amat pedih dirasai keluarga mangsa dan mereka yang melaluinya. Gambar seperti itu, bukanlah sesuatu yang manis dan seronok untuk dikongsi, walau pun sesetengahnya mungkin dianggap untuk dijadikan iktibar.

Malangnya, kita tidak pernah serik dengan apa yang dilalui. Kita marah dan merintih. Lebih buruk lagi menuding jari setiap kali melalui peristiwa seperti ini. Belum habis cerita mengenai satu kemalangan, timbul pula peristiwa lain.
Sama juga dengan apabila berlaku kejadian tidak diingini seperti jenayah, merompak, membunuh, merogol termasuk anak kecil, malah kejadian ngeri lain, kita marah, kesal dan gegak gempita seketika. Kemudian kita terus kehidupan seperti biasa dan terus juga menuding jari kepada orang lain, termasuk pihak berkuasa.

Ini memberi gambaran, selain daripada pihak berkuasa, orang lain seolah-olah tidak berupaya mengubah apa-apa. Walau pun ramai rakyat hari ini yang keluar daripada institusi pengajian tinggi, kita tidak berdaya memikirkan cara terbaik mengatasinya bersama.

Pemikiran yang ada, tidak dapat kita gabungkan bersama berbincang mengenai usaha yang harus digembleng untuk mengatasi masalah seperti ini. Barangkali kerana sebahagian besar dari masalah ini timbul berpunca daripada sikap kita sendiri, maka sukar sekali mengatasinya kerana amat payah mengubah diri berbanding menuding jari.

Gesaan dan tuduhan yang sering dilemparkan biasanya dituju kepada pihak berkuasa terutama polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), jika ia berkaitan dengan kemalangan jalan raya dan jenayah yang terjadi di sana sini. Anggota polis, misalnya sering dianggap tidak cekap melakukan tanggungjawab mereka.

Lalu pelbagai tuduhan melulu dibuat sehingga kita lupa berterima kasih atas pengorbanan anggota jabatan berkenaan mengorbankan masa dan tenaga, malah ketika orang lain menyambut pelbagai perayaan, mereka terpaksa meninggalkan keluarga untuk menjamin kesejahteraan rakyat keseluruhannya ketika orang lain bersuka ria.

Baru-baru ini, di laman sosial Facebook, diletakkan rakaman video bagaimana seorang perempuan membuat provokasi kepada polis ketika menyamannya. Ternyata penyebaran video seperti ini mendedahkan betapa sesetengah pihak sengaja mendorong pihak berkuasa membuat tindakan kononnya atas nama hak dan kebebasan individu sangat menjengkelkan.

Amat malang ketika kita berbangga dengan kemerdekaan selama 53 tahun. Kita menganggap diri matang dan berpelajaran, sedangkan pada masa sama kita menyalahgunakan hak dan kebebasan yang ada.

Lihat saja kenyataan pihak polis baru-baru ini yang menyatakan kegagalan bantuan tiba ke tempat kejadian dalam kemalangan di Lebuh Raya Utara-Selatan berpunca daripada pemandu yang menggunakan laluan kecemasan sehingga ambulans sukar sampai dengan mengambil masa yang panjang untuk membantu mangsa.

Ini bukan perkara baru. Penggunaan laluan kecemasan, menyelit di mana saja yang boleh pada setiap ruang yang ada terutama motosikal dan kenderaan kecil, memberi lampu tinggi ketika memandu dengan laju agar kereta di laluan ketepi walau pun dalam keadaan yang sukar, bercakap telefon bimbit ketika memandu, memandu dengan merbahaya, malah ada juga yang mengambil gambar dengan menghulurkan kamera digital di luar tingkap kenderaan tatkala berlaku kemalangan atau kesesakan sehingga mengganggu lalu lintas lain. Semua ini antara episod yang berpunca daripada diri sendiri, seolah-olah kita saja yang mengejar masa dan berada di dalam kenderaan dalam jangka masa yang lama agaknya bagai berada dalam neraka.

Sudah sampai masa semua pihak bersama-sama menggembleng tenaga dan fikiran untuk menyelesai-kan masalah bersama. Semua orang perlu menggunakan pendidikan untuk mengubah keadaan yang terjadi. Biarlah dana dikeluarkan untuk mendidik rakyat berbaloi dengan keupayaan berfikir dan menjadikan proses pendidikan sebagai sebahagian kehidupan holistik dalam mengubah sikap dan tingkah laku kita termasuk dalam mengatasi masalah sosial.

Penulis ialah Timbalan Pendaftar di Pejabat Naib Canselor, Universiti Sains Malaysia

0 comments: