.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Saturday, September 18, 2010

0 Diaspora vs Facebook?

Diaspora dijangka saingi Facebook

WASHINGTON 17 Sept. - Empat mahasiswa Amerika Syarikat (AS) memperkenalkan laman web sosial baru dikenali sebagai Diaspora, yang lebih mesra pengguna serta menjamin keselamatan maklumat peribadi pemilik akaunnya, sekali gus dijangka menjadi fenomena baru di alam maya yang selama ini dikuasai oleh Facebook.

Sejak Rabu lalu, perisiannya boleh didapati melalui versi pemaju yang membolehkan orang ramai mencuba serta turut sama menyumbang untuk membangunkan aplikasi tersebut.

"Ia merupakan projek komuniti dan pembangunannya terbuka kepada orang ramai yang mempunyai kemahiran dalam membangunkan laman web sosial," kata pengasasnya di laman web projek tersebut, www.joindiaspora.com.

Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer dan Ilya Zhitomirskiy daripada Universiti New York memperkenalkan laman web sosial yang dihiasi warna putih dan kelabu itu dengan beberapa ikon yang mudah dikenali oleh pengguna yang sebelum ini biasa menggunakan Facebook.

Diaspora memberi keutamaan kepada keselamatan maklumat peribadi pemilik akaunnya yang merupakan masalah utama kepada pesaingnya yang kini mempunyai lebih setengah bilion pengguna dari seluruh dunia.

Sebelum memulakan projek tersebut, keempat-empat pelajar berkenaan memohon dana daripada orang ramai pada Mei lalu melalui laman web Kickstater.com yang merupakan platform kepada ahli perniagaan baru mencari pelabur.

Hasilnya, mereka berjaya mengumpul dana berjumlah AS$200,000 (RM621,500) sumbangan daripada orang ramai, selain turut menerima sumbangan daripada pengasas Facebook, Mark Zuckerberg. - AFP

0 comments: