.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, August 17, 2010

0 Cerita petir dan kapal terbang. Menakutkan

Pesawat patah tiga dipanah petirPesawat syarikat penerbangan Aires patah tiga selepas mendarat di Lapangan Terbang Gustavo Rojas Pinilla, Pulau San Andreas, Columbia semalam.BOGOTA - Sebuah jet penumpang terhempas semasa mendarat dalam cuaca ribut di Pulau San Andres, Colombia, kelmarin menyebabkan seorang penumpang terbunuh manakala 114 lagi cedera, kata pihak berkuasa tempatan.

Pesawat jenis Boeing 737-700 milik syarikat penerbangan tempatan, Aires itu membawa 121 penumpang dan enam krew.

Semasa kejadian, pesawat itu terhempas di landasan semasa petir dan angin kencang.

"Pesawat itu tiba dari Bogota dan mendarat semasa ribut petir," kata seorang pegawai tentera udara Colombia, Kolonel Gustavo Barrero.

Semua mangsa cedera telah dihantar ke beberapa buah hospital tempatan untuk rawatan.

"Juruterbang pesawat tersebut memberitahu kami pesawat tersebut disambar petir. Kami sedang memeriksa bangkai pesawat untuk mengenal pasti tahap kerosakannya dan punca nahas itu berlaku," kata timbalan pengarah sebuah agensi pihak berkuasa penerbangan Colombia, Donald Tascon.

Pihak berkuasa pula memberitahu, pesawat tersebut patah tiga ketika ia cuba mendarat di Lapangan Terbang Gustavo Rojas Pinilla, Pulau San Andreas. - Reuters


Artikel berkaitan:

'Keajaiban' dalam nahas jet di Colombia


2010/08/17
BOGOTA (Colombia): Pesawat Boeing 737 yang penuh membawa pelancong terhempas di atas landasan akibat disambar ribut petir dengan pesawat patah dua dan terbabas di sebuah lapangan terbang di Kepulauan Caribbean, awal hari ini.

Bagaimanapun, keajaiban berlaku apabila hanya seorang daripada 131 penumpang dalam pesawat itu terbunuh. Pesawat itu melakukan pendaratan cemas di landasan pendek di Pulau San Andres sebelum terbabas dengan kotak gearnya tersekat menyebabkan satu enjinnya terpelanting. Daripada 125 penumpang dan enam krew pesawat Aires Airline itu, satu-satunya mangsa yang terbunuh ialah penumpang wanita dikenali sebagai Amar Fernandez de Barretojet, 68.

Gebenor San Andres, Pedro Gallardo menyifatkan nahas itu mencipta satu keajaiban dan berterima kasih ke Tuhan kerana ramai nyawa terselamat.

"Pegawai penerbangan kini sedang menyiasat punca nahas termasuk laporan bahawa pesawat Aires 8520 disambar petir terlebih dulu sebelum terhempas di pulau peranginan ini," kata Ketua Tentera Udara Colombian, Kolonel David Barrero. - AP

0 comments: