.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, August 11, 2010

0 Apabila Lagenda Budak Setan mencapai kutipan RM5j... Maka lahirkan drama bersiri LBS

Cinta agung Kasyah, Ayu di TV

Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL
shazryn.faizal@utusan.com.my
Gambar NOOR ASREKUZAIREY SALIMNIZAM Sani (empat dari kiri) bersama karyawan drama bersiri Lagenda Budak Setan pada majlis pelancaran drama berkenaan di Teeq Brasserie, Rooftop Lot 10, Kuala Lumpur, baru-baru ini.KEJAYAAN filem Lagenda Budak Setan (LBS) yang baru sahaja ditayangkan baru-baru ini sememangnya telah membuka mata ramai pihak yang sebelum ini meragui kehadiran filem tersebut.

Pada segelintir pihak, mereka meragui naskhah LBS yang sudah berusia 25 tahun itu tidak mampu memikat dan menarik perhatian audiens tempatan menontonnya di pawagam.

Ternyata, semua telahan itu silap dan LBS telah membuktikan sebaliknya. Tiada siapa pernah menyangka, LBS mampu membuat kutipan yang cukup memberangsangkan yang menghampiri RM5 juta.

Kejayaan itu sekali gus meletakkan LBS sebagai salah sebuah filem romantik tempatan yang berjaya mengaut kutipan tiket sebesar itu.

Menyedari kehangatan LBS masih belum reda, kisah yang mengangkat cinta agung dua watak utamanya, Kasyah dan Ayu itu kini dilangsungkan pula dalam medium televisyen yang pastinya mampu menarik perhatian pengikut setia LBS.

Apatah lagi, ramai yang bagaikan tidak puas apabila kisah cinta Kasyah dan Ayu tidak dikembangkan sepenuhnya seperti mana yang tertulis dalam novel cinta paling laris itu.

Sebagaimana kejayaan yang dicatatkan menerusi filemnya, Astro Prima selaku penyiar drama bersiri LBS optimis versi televisyennya mampu mencipta fenomenanya sendiri.

Malah, Astro Prima begitu optimis bahawa drama bersiri 26 episod ini mampu mencatatkan rating sebanyak 1 juta orang penonton apabila mula ditayangkan sejak 10 Ogos di saluran Prima.

Menurut Pengurus Saluran Astro Prima, Nizam Sani, perancangan untuk menghasilkan drama bersiri LBS dilakukan sebaik sahaja filemnya tamat penggambaran sekitar awal tahun ini.

"Kami memang percaya dari awal lagi naskhah agung Ahadiat Akashah ini mampu mencipta kejayaan yang luar biasa dan semuanya sudah terbukti daripada filemnya.

"Kerana itu jugalah, kami tidak berfikir panjang untuk memanjangkan lagi kisah cinta popular ini menjadi sebuah drama bersiri yang pastinya akan menjadi ikutan ramai khususnya kepada peminat setia LBS.

"Sememangnya kami optimis dengan drama bersiri ini kerana 95 peratus daripada keseluruhan jalan ceritanya adalah berpandukan novel asalnya," jelas Nizam tentang drama bersiri LBS yang diharapnya mampu mencetus fenomena baru dalam bidang penerbitan drama bersiri di negara ini.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran drama bersiri LBS yang diadakan di Teeq Brasserie, Rooftop Lot 10, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Turut hadir ialah pemilik naskhah LBS, Ahadiat Akashah bersama pengarah terkenal, Along Kamaruddin selaku pengarah drama bersiri berkenaan. Tidak ketinggalan penerbitnya yang juga pengarah filem LBS, Sharad Sharan.

Antara drama bersiri yang ditayangkan di saluran Prima yang mendapat sambutan hebat adalah seperti Mertua vs Menantu dan Halimah Jongang.

0 comments: