.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, July 12, 2010

0 Kapal Angkasa rakam asteroid untuk mempertahankan bumi

Rosetta rakam imej asteroid Lutetia


Salah sebuah model kapal angkasa Rosetta yang dirakamkan di ESA di Darmstadt, Jerman, kelmarin. - APPARIS 11 Julai - Sebuah kapal angkasa Eropah, Rosetta berjaya merakamkan imej sebuah asteroid hari ini, sekali gus mampu membantu memberi maklumat bagi mempertahankan Bumi daripada musnah akibat pelanggaran dengan asteroid itu

Agensi Angkasa Lepas Eropah (ESA) berkata, kapal angkasa bernilai AS$1.25 bilion (RM3.9 bilion) itu terbang dengan kelajuan 47,800 kilometer sejam antara planet Marikh dan Jupiter serta merakamkan imej asteroid berbentuk ubi kentang yang diberi nama Lutetia dari jarak 3,200 kilometer.

Objektif pengambilan imej Lutetia yang mempunyai saiz diameter 134 kilometer itu ialah untuk mengukur kepadatan asteroid berkenaan bagi tujuan mempertahankan Bumi.

Dengan mengetahui kepadatan asteroid itu, ia boleh membantu mereka yang bertanggungjawab mempertahankan Bumi, sama ada untuk melantunkan semula asteroid itu ke angkasa lepas ataupun meletupkannya.

"Ia merupakan satu kejayaan setelah Rosetta melakukan tugas tanpa sebarang masalah.

"Lutetia menunjukkan sedikit kelainan 24 jam lalu. Kini kita perlu berterima kasih kepada Rosetta yang merupakan 'sahabat baru'," kata ESA dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, hari ini.

Seorang saintis daripada Institut Max Planck Jerman, Holger Siersks yang mengendalikan kamera Osiris di kapal angkasa berkenaan berkata, ia berjaya merakamkan lebih 400 imej memberi butiran terperinci tentang asteroid itu.

"Rosetta membuka satu lembaran baru yang bakal membuatkan para saintis terus sibuk melakukan penyelidikan," katanya.

Imej yang dirakam oleh Rosetta hanya akan diterima lewat 25 minit daripada saat ia dirakamkan kerana kedudukannya yang berada lebih 500 juta kilometer dari Bumi.

Kini Rosetta telah memasuki separuh daripada misi pelayarannya selama 12 tahun sejak ia dilancarkan pada 2004 dengan jarak penerbangan yang dijangka sejauh 7.1 bilion kilometer. - AFP

0 comments: