.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Thursday, July 01, 2010

0 Emel newsletter dari saudara jamal berkenaan bisnes ebook. Untuk yang kerja pejabat (jam 8 - 5), kenalah belajar MLM (menulis lewat malam)

Sumber: http://www.blogjamal.com/panduan/untung-ke-jual-ebook/

Untung ke Jual EbookSalam sahabat semua,

Hari ni saya nak berkongsi sesuatu iaitu “Untungkah Menjual Ebook”. Ya, itulah soalannya! Untung atau tidak menjual ebook di internet. Ada orang kata tak untung langsung, ada yang kata untung besar. Bagaimana tu?

Jika anda tanya saya, sudah pasti saya katakan jual ebook sangat-sangat menguntungkan. Yelah takkan tak untung kan, dah dapat jualan dekat RM0.5 juta tak untung saya tak jual ebook! Dan ada juga orang jual ebook, tapi tak untung. Saya ada juga dapat respons dari mereka ini. Ramai tak yakin boleh jana income dengan menjual ebook ini. Mungkin di Malaysia terlalu baru?

Untung atau tidak, jom lihat dulu…

Satu soalan cepu emas…

Ada Ke Orang Beli Ebook?

Ini soalan pelik yang sering pernah saya terima. Baca aja di bawah:

Jika takde orang beli, saya takkan jual ebook. Cuba lihat semakin ramai orang jual ebook sekarang ini. Ada permintaan, ada jualan. Ya betul tu! Ebook dihasilkan berdasarkan permintaan juga. Seperti bisnes lain, ada permintaan, ada jualan.
Satu contoh soalan buat anda “ Anda nak kerja kerajaan. Tapi kat kedai buku tiada buku rujukan khas buat temuduga kerja kerajaan. Semuanya temuduga umum saja. Tapi di internet, ada ebook/ebuku dalam bentuk softcopy yang membongkarkan teknik-teknik betul semasa temuduga kerja kerajaan. Anda ingin sangat kerja kerajaan, mana satu kah yang akan anda beli? Ebook atau buku?” Kalau ada sesuatu yang lebih baik, pasti orang ramai akan dapatkannya.
Cuba lihat di luar Negara, terutamanya Amerika, perniagaan ebook semakin meluas. Orang beli book kerana mahukan maklumat dengan pantas, padat, terbukti berkesan atau hasil dari kejayaan orang lain. Lihat saja ebook-ebook yang terkumpul di laman web www.clickbank.com . Buat apa buang masa, kos, dan tenaga untuk sesuatu yang dah ada jalan penyelesaiannya. Sekarang zaman serba pantas.
Orang yang terdesak untuk mendapatkan maklumat dalam ebook pasti akan membelinya. Lihat saja ebook anak didik saya di tipsptd.com yang terjual lebih 3000 unit dalam masa 10 hari saja. Lebih RM130K dihasilkan! Saya pun kalah..hehehe. Disebabkan terdesak untuk dapatkan info dalam ebook tu, mereka membeli ebook. Jika mereka usaha cari sendiri, tak ke buang masa, buang duit dan juga tenaga. Benda dah ada depan mata, apa perlu tunggu lagi.
Sekarang zaman penyebaran informasi selari dengan perluasan penggunaan internet. Abad 21 adalah zaman informasi. Nak dapat maklumat atau nak selesaikan masalah je, taip saja di google. Tu terbeli ebook tu:-) Internet kan sumber rujukan terhebat sekarang ni.
Orang beli ebook sebab malas mencari buku di kedai buku. Penat-penat mencari belum tentu ada buku tu. Mana anda mahu, luang masa 1 jam membeli ebook di internet atau menghabiskan masa 1 hari mencari awek cun di kedai buku di kedai buku. Kalau takde buku yang diidamkan, pasti anda memaki tokey kedai buku itu.. Sian tokey kedai…huhuhu
Bila satu-satu ebook tu bagus, iaitu dapat selesaikan masalah orang, ianya pasti akan disebarkan kepada orang lain. Ianya mampu menjadi viral. Contohnya si Ali ni. “Sebab aku baca panduan dalam ebook Jamal tu lah aku dapat kerja goverment. Baik kau beli juga ebook Jamal tu wahai Halimah Jongang”. Halimah beli book tu sebab disyorkan oleh si Ali.
Ya itulah sebabnya ramai orang beli book sekarang ni. Kebanyakan ebook untuk selesaikan masalah mereka dengan segera di mana ianya tiada dalam buku-buku fizikal. Tapi jaga-jaga, ebook sampah pun ada juga.

Zaman sekarang, orang dahagakan air sirap limau informasi. Dengan informasi, segala kerja boleh menjadi mudah. Sebab itu, bisnes pemasaran informasi semakin berkembang sekarang. Pemasaran informasi boleh jadi buku, ebook, audio, video, software, seminar dan sebagainya. Dan ebook menjadi pilihan utama saya.

Dr Irfan Khairi member setadika saya ada menyatakan beberapa sebab kenapa anda perlu menjalankan bisnes ebook:

# Produk terhangat di pasaran.
Pengguna Internet paling ramai menggunakan internet untuk mencari informasi. Ini bererti, permintaan untuk informasi di Internet adalah amat tinggi. Oleh itu, menjual informasi di Internet adalah menjual sesuatu yang sedia berpermintaan tinggi (terhangat di pasaran)

# Ebook tidak mempunyai kos (per unit).
Ia hanyalah file digital sahaja. Ertinya, kalau anda jual ebook anda pada harga RM10, maknanya, RM10 lah untung anda. Kalau jual pada harga RM20, maka RM20 lah untung anda. Kalau jual pada RM50, maknanya, RM50 lah untung anda untuk setiap belian. 100% keuntungan pergi kepada anda.

# Kos pengendalian yang rendah
Memulakan perniagaan Internet menjual ebook dari rumah tentunya kos pengendalian adalah rendah. Mempunyai PC & Internet pun, sudah boleh menjalankan perniagaan. Apabila mengendalikan perniagaan terus dari rumah, kos perniagaan adalah amat rendah- tidak perlu mempunyai kedai yang memakan kos sewa, bil elektrik yang tinggi, bil air, pengangkutan tambahan, dan sebagainya…

# Tidak perlu menyimpan stok
Menjual produk nyata di Internet memerlukan anda menyimpan stok. Contoh, sekiranya anda hendak menjual buku di Internet, pastinya anda perlu menyimpan stok-stok buku. Tetapi, dengan menjual ebook, anda tidak perlu menyimpan stok, oleh kerana ia hanyalah file digital kecil yang tersimpan di komputer anda.

# Cepat untuk disiapkan
Dengan komitmen dan usaha, ia boleh mengambil masa satu bulan (atau kurang) untuk menyiapkan satu ebook. Apabila sudah siap, anda mempunyai produk informasi yang akan memberi anda pulangan sampai bila-bila sahaja selagi ianya di pasarkan.

# Cepat untuk dipasarkan
Untuk memasarkan ebook, jangkamasa yang di ambil adalah cepat. Maksudnya, apabila siap sahaja menghasilaknnya, ebook tersebut boleh terus pasarkan.

Berbeza dengan buku tradisional, selepas menulis, penulis perlu mencari penerbit. Penerbit pula akan memproseskan buku tersebut dan mendapatkan pengedar. Pengedar akan mengedarnya ke kedai. Sering kali mengambil masa yang lama berbulan-bulanuntuk buku sampai pasaran.

# Memudahkan pembeli
Menjual ebook melalui Internet memudahkan pengguna/pembeli oleh ekrana mereka tidak perlu bersusah payah pergi ke kedai buku untuk mencari informasi. Dari keselesaan rumah sahaja, pengguna dapat melayari laman web anda dan membeli informasi yang di cari.

# Tak perlu takut kehabisan stok
Ebook adalah berformat digital. Anda tidak perlu takut keadaan kehabisan stok. Sekiranya anda menjual produk, dan produk tersebut kehabisan stok, sudah pasti perniagaan anda juga akan terganggu. Menjual informasi dalam format ebook, tidak akan ada kehabisan stok- maka, perniagaan boleh dijalankan tanpa sebarang gangguan stok sampai bila-bila.

# Tiada pesaing yang tepat
Sekiranya anda mencipta produk informasi, produk itu adalah ciptaan milik anda dan tidak mempunyai pesaing. Anda menjual produk informasi yang unik tanpa pesaing. Sekiranya anda menjual produk seperti handphone, ipod, buku atau sebagainya yang sedia ada di pasaran, pastinya, produk-produk tersebut mempunyai pesaing usahawan yang lain. Orang lain pun boleh jual juga produk fizikal yang sedia ada!

# Menarik minat kumpulan pengguna
Sekiranya anda menjual informasi mengenai bercucuk tanam, peminat cucuk tanam akan membeli daripada anda sebagai koleksi simpanan maklumat cucuk tanam mereka. Bukan bermaksud, sekiranya mereka sudah memiliki buku cucuk tanam penulis lain, mereka tidak akan membeli buku cucuk tanam sudah. Produk informasi (ebook atau buku) adalah complementary product.

Walaupun topik atau subjek yang sama, kumpulan pengguna akan masih membeli. Contoh, adakah seseorang itu memiliki buku Robert Kiyosaki “Rich Dad Poor Dad” sahaja, atau mereka masih lagi membeli buku-buku kewangan lain termasuk daripada Azizi Ali, Donald Trump, Chef Li dan sebagainya?

# Terlalu banyak topik ebook yang belum ditulis- terutamanya pasaran Malaysia!
Masih terlalu banyak ruang untuk ebook di Internet, terutamanya untuk pasaran Malaysia. Ebook mengenai cara bermain golf belum ada, ebook mengenai cara main sepak takraw belum ada, ebook mengenai mempertahankan diri dengan silat belum ada, ebook mengenai bagaimana wanita boleh belajar skill-skill asas mempertahankan diri pun tiada lagi. Ebook mengenai mencantikkan rumah mengikut citarasa Malaysia pun belum ada. Ebook mengajar graduan bagaimana hendak menghadapi temuduga kerja pun tiada di pasaran… dan senarainya berterusan!

Terlalu banyak ebook (berbahasa Malaysia) yang masih belum ditulis. Dan sekiranya anda pertama di fikiran, anda akan jadi pioneer dan ramai akan ingat perniagaan informasi anda!

# Boleh menjalankan perniagaan di mana sahaja
Menjalankan perniagaan menjual produk, anda tidak boleh menjalankannya di mana sahaja (melainkan mempunyai pekerja untuk uruskan penghantaran). Tetapi, menjual informasi dalam format ebook, anda boleh menjalankan perniagaan dari mana sahaja.

Dengan membawa laptop, balik kampung raya atau bercuti di luar negara, perniagaan boleh terus dijalankan pada bila-bila masa sahaja dan di mana sahaja kerana stok anda adalah file digital.

# 100% anda kawalkan
Tiada perlu bergantung pada sesiapa, kerana perniagaan 100% milik anda. Sekiranya menjual produk, kita perlu bergantung pada pengeluar, pemborong, penghantaran, dan sebagainya. Pada bila-bila masa sahaja, boleh berlaku kesilapan dan menganggu perniagaan. Menjual informasi berformat ebook, 100% di dalam kawalan anda.

# Residual income/passive income (pendapatan berterusan)
Residual income yang bermaksud buat kerja sekali, pendapatan datang berkali-kali. Apabila kita menulis satu ebook, mungkin mengambil masa 1 bulan, tetapi, kita boleh menjana pendapatan darinya untuk bertahun-tahun akan datang!

# Terlalu banyak idea = Multiple source of income (aliran pendapatan berganda)
Terlalu banyak idea-idea ebook boleh ditulis. Ini bererti, simpanan produk kita untuk masa hadapan sudah sedia ada. Tinggal tunggu masa untuk menciptakan sahaja. Ini juga memberi multiple source of income!

Bagaimana? Anda dapat lihat betapa besarnya potensi dalam perniagaan ebook. Saya kongsikan anda sedikit bagaimana untuk hasilkan ebook yang benar-benar berkualiti dan laris di pasaran.

Ebook yang benar-benar terjual adalah ebook yang dapat menyelesaikan masalah orang ramai. Masalah orang ramai adalah peluang terbaik untuk anda jana pendapatan dari ebook. Ebook bukan sekadar pemberi info, tapi sebagai pemberi nasihat dan penyelesai masalah.

0 comments: