.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Wednesday, July 07, 2010

0 Apa tajuk jika kisah hidup ini difilemkan? Kata mereka, inilah yang kami dapat, menjadi anak yatim, menjadi janda

Sejuta wanita Iraq jadi janda akibat perang


2010/07/07
BAGHDAD: Peperangan selama tiga dekad, pembunuhan beramai-ramai dan pembunuhan puak menyebabkan kira-kira sejuta wanita di Iraq kehilangan suami dan menjadi janda, menurut kiraan kerajaan.

Seorang daripada mereka ialah Hameeda Ayad. Pada usia 45 tahun, dengan tiga anak, dia adalah salah seorang wanita di kalangan lebih 100,000 yang kehilangan suami dalam serangan diketuai Amerika Syarikat dan keganasan selepasnya, dengan hanya sedikit bantuan oleh kerajaan pasca peperangan. Hameeda berhak memperoleh 150,000 dinar (RM416) sebulan daripada kerajaan, dan tambahan 15,000 dinar (RM38) setiap seorang anaknya. Tetapi selepas dua tahun dia berusaha untuk mendapatkan tanda tangan dan dokumen rasmi untuk permohonannya, tanpa mengenali orang atasan, Hameeda akhirnya berputus asa, kerana penantiannya yang terlalu lama menyebabkannya mengabaikan anaknya yang berusia 10, 12 dan 15 tahun. Bagi menyara keluarganya, Hameeda terpaksa menjual soda dan makanan ringan di rumahnya di kawasan Syiah di selatan Baghdad selepas dia berpindah dari kawasan Sunnah selepas suaminya meninggal dunia akibat pembunuhan balas dendam pada 2007.

Kehidupan kami semakin sengsara dan terdesak, katanya. Inilah apa yang kami dapat daripada pendudukan dan impian sebuah demokrasi- menjadi anak yatim, janda, kehilangan tempat tinggal, dipinggirkan dan hidup sebagai pelarian.

Nahdah Hameed, wakil kerajaan bagi hal ehwal wanita, berkata setakat ini terdapat sejuta janda di Iraq dan walaupun keganasan pasca-serangan sudah reda, kejadian tembakan dan pengeboman sekali sekala terus menjadikan wanita Iraq janda.

Selain serangan, negara dengan 27 juta penduduk ini juga pernah melalui peperangan dengan Iran pada 1980 hingga 1988, Perang Teluk 1991 dan kempen kejam Saddam Hussein terhadap Syiah dan Kurdis pada 1980-an dan 1990-an. AP

0 comments: