.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Tuesday, June 08, 2010

0 Berjaya kurangkan batang rokok ke 15 batang sehari. Apa caranya? Menyibukkan diri kepada perkara berfaedah

JAKARTA -

Seorang budak dua tahun yang menghisap 40 batang rokok sehari, Ardi Rizal (gambar) kini menerima rawatan untuk menghapuskan ketagihan merokok, kata Pengerusi Suruhanjaya Perlindungan Kanak-Kanak Indonesia, Arist Merdeka Sirait semalam.
Ardi merokok semasa dia berumur 18 bulan. Imej dia menghisap rokok telah disiarkan di stesen televisyen antarabangsa selepas media tempatan melaporkan berita mengenainya.
Menurut Arist, budak itu kini berada di bawah jagaan pihak suruhanjaya sejak lewat bulan lalu dan sedang menjalani terapi psikologi.
"Kami berusaha untuk mengurangkan jumlah rokok yang dihisapnya dari 40 kepada 20 batang sehari," katanya.
"Kami membuatkan dia sibuk dengan aktiviti seperti belajar, bermain dan mengikuti trip rekreasi. Namun, adalah sukar untuk mengurangkan ketagihan merokok. Ia mengambil masa," tambahnya. - dpa
22 lesen IPTS dibatal
KUALA LUMPUR - Sebanyak 22 buah kolej dibatalkan kelulusan penubuhan sebagai institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) sepanjang tahun lalu, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah.
Menurut beliau, pembatalan di bawah subseksyen 54 (1) Akta IPTS 1996 itu menjadikan jumlah keseluruhan kolej yang dibatalkan kelulusan sejak 2007 sehingga 2009 sebanyak 78 buah.
"Kelulusan kolej-kolej tersebut terpaksa dibatalkan atas sebab ketidakupayaan mereka memberikan perkhidmatan bermutu akibat kelemahan tertentu terutama dalam soal kewangan.
"Ada di kalangan IPTS itu yang terpaksa bergantung kepada bayaran Pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) pelajar sebagai sumber kewangan," katanya selepas melancarkan Pameran Pendidikan Persatuan Institusi Pendidikan Swasta Kebangsaan (Napei) Ke-29 di sini semalam.
Katanya, sebab lain pembatalan adalah kerana IPTS tersebut sebenarnya tidak beroperasi, tiada kursus atau menawarkan kursus yang tidak menepati piawaian, tiada pelajar dan jumlah pelajar tidak mencukupi.

0 comments: