.bubble-comment-count{ background:transparent url(http://tinyurl.com/yd7yycn) no-repeat; float:right;top:0; font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight:bold; height:31px; width:34px; text-align:center; margin-left:10px; padding:4px 0 0 3px; }

Monday, November 22, 2010

0 Debu gunung berapi di tengah Filipina

Bulusan hambur debu kali keenamPENDUDUK memerhatikan hamburan debu Gunung Bulusan yang terletak di wilayah Sorsogon, tengah Filipina, semalam. - REUTERSMANILA 21 Nov. - Beratus-ratus penduduk terpaksa melarikan diri selepas gunung berapi Bulusan di Filipina hari ini menghamburkan debu yang menghujani kampung-kampung di sekitarnya.

Penduduk di dua kampung dekat Gunung Bulusan meninggalkan rumah mereka selepas kepulan abu menjulang kira-kira dua kilometer ke udara dari gunung setinggi 1,565 meter itu.

Ia merupakan letusan debu keenam sejak beberapa minggu kebelakangan ini namun tidak ada bahaya letusan besar, kata pakar gunung berapi kerajaan.

"Penduduk yang dipindahkan adalah mereka yang paling terdedah kepada ancaman abu seperti kanak-kanak, golongan tua, wanita mengandung dan ibu yang menyusukan anak," kata ketua kawalan bencana, Jose Lopez kepada televisyen ABS-CBN.

Mangsa dibawa ke sekolah-sekolah kerajaan yang digunakan sebagai pusat penempatan sementara, katanya.

Lebih 750 penduduk telah meninggalkan rumah masing-masing sejak Gunung Bulusan mula menghamburkan abu pada 6 November lalu.

Seorang lelaki yang menghidap asma meninggal dunia akibat abu dari gunung itu pada 11November lalu. - AFP

0 Isi kandungan yang baik di FB lebih baik berbanding banyak rakan tetapi cerita kosong

Rakyat perlu guna laman sosial secara berhemah: PM


2010/11/22
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak mahu rakyat Malaysia menjadi pemimpin kepada usaha membimbing pengguna jaringan media sosial supaya menggunakannya secara berhemah dan bijak.

Perdana Menteri berkata, ini disebabkan jaringan media sosial seharusnya digunakan bagi tujuan murni seperti menjadi medan perbincangan membina dan tempat menyampaikan pandangan bersifat sederhana. “Kita perlu menunjukkan teladan baik atau memimpin usaha bagaimana menjadikan media sosial sebagai tempat perbincangan membina, sama ada di Facebook, Twitter atau jaringan sosial yang lain. “Sudah pasti, akan ada kumpulan kecil yang akan memperjuangkan ideologi dan sikap ekstrim, tetapi ia tidak sepatutnya menjadi penghalang bagi kita menyuarakan pandangan bersifat sederhana serta wasatiyyah,” katanya menerusi blognya, semalam.

Perdana Menteri berkata, rakyat seharusnya tidak terpengaruh dengan provokasi dalam talian yang bersifat tidak matang dan kasar, sebaliknya perlu mengambil pendekatan yang mencerminkan kita adalah bangsa berintegriti serta berbudi bahasa.

Katanya, rakyat juga seharusnya mempelopori usaha menggalakkan pengguna media sosial melakukan perkara yang sama dan menyuarakan pandangan sederhana.

“Ia akan menjadi ukuran terhadap usaha kita membentuk mentaliti kelas pertama, bagi menggambarkan kita benar-benar 1Malaysia,” katanya.
Najib turut melontarkan persoalan apakah pandangan rakyat mengenai usaha mempromosi budaya sederhana dalam talian.

0 Masalah disiplin, kesihatan dan prestasi rendah adalah tiga masalah utama penjawat awam di Malaysia

6,133 penjawat awam bermasalah

22/11/2010 3:49pm


PUTRAJAYA 22 Nov. - Jumlah penjawat awam yang bermasalah dan berprestasi rendah meningkat kepada 6,133 orang pada tahun lepas berbanding 5,344 atau 0.84 peratus pada 2008, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Abu Bakar Abdullah.

Beliau berkata, antara masalah yang dihadapi adalah disiplin, hubungan interpersonal, psikologi, prestasi rendah serta kesihatan kronik seperti penyakit jantung, kanser dan kencing manis.

"Masalah disiplin, kesihatan dan prestasi rendah merupakan tiga masalah paling utama," katanya semasa berucap merasmikan majlis pentauliahan Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam (AKRAB) kali keenam 2010 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini hari ini.

Sehubungan itu, beliau menyarankan agar rakan pembimbing membantu pihak pengurusan sumber manusia dalam mengatasi masalah yang timbul selain mempamerkan diri mereka sebagai model contoh kepada rakan sekerja yang lain dengan mengamalkan nilai-nilai positif dan menunjukkan tatalaku yang boleh dicontohi. - Bernama